Oglas
· · Komentari: 0
noviteti

BEBE i KUĆNI LJUBIMCI: Kako da ih upoznate i organizujete drugačiji život

Higijena, ljubomora, igra, maženje - izdvajamo savete za sve mlade mame i tate koji imaju kućne ljubimce.

1599992686_Depositphotos_27972417_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Odnos dece i životinja ima velike benefite na detetov život. Razvijanjem empatije prema životinjama deca formiraju karakter, postaju druželjubivija, samostalnija i spretnija. Ukoliko deca odrastaju uz mačku ili psa, to utiče na njegov pogled na prirodu, životinje, a i, prema statistikama, smanjuje se mogućnost kasnijih alergija.

Pre dolaska novorođenčeta, ljubimac je imao svu pažnju ukućana. Sa dolaskom bebe situacija se menja. Dešava se da pas ili maca budu ljubomorni na bebu, međutim oni su svesni svog položaja u porodici, stoga ne bi trebalo mnogo da brinete. Do konflikta između bebe i ljubimca može doći, ukoliko ga beba prilikom igre povredi ili ga pak dira dok jede. Pas ili mačka se mogu uplašiti da beba hoće da ukrade hranu. Jednostavno ne dajte bebi da prilazi ljubimcu dok jede.

Foto: Deposit

Pročitajte još: MAME ovo je za vas: PROBAJTE jednostavan TRIK koji rešava AGONIJU sa pelenama

Naučite dete da postupa nežno sa životinjom

Iz pozicije ljubimca, kada bebu dovedete iz bolnice, on na nju gleda kao na novog ljubimca koji je preoteo njegovu pažnju. Veoma je važno kada beba dođe da se uspostavi dobar odnos na prvo njuškanje. To možete učiniti tako da ljubimca uputite na bebine stvarčice kako bi se navikao na miris, pre nego što beba dođe. Psi će verovatno odmah reagovati i želeće da istraže sve o potencijalnoj konkurenciji, dok će mace na drugačiji način pokazati ljubomoru, biće ravnodušne prema vama. Kada bebu donesete iz bolnice, dozvolite ljubimcu da je onjuši i da tako ostvari prvi kontakt sa njom.

Novo pravilo - sigurnost bebe je na prvom mestu

S obzirom na činjenicu da je vaš ljubimac do sada mogao da radi šta poželi, prilikom dolaska bebe se te stvari menjaju. Verovatno će vašem ljubimcu smetati plač bebe, ili bebi kada pas laje. Stoga, najbolje bi bilo da na početku bebu i ljubimca držite odvojeno. Budite obazrivi prilikom prvih kontakata. Ako je ljubimac do sada spavao sa vama, napravite kutak za njega u kojem će se osećati posebno.

Pročitajte još: Da li je vaše dete GERMOFOB? Lako se prepoznaje

Foto: Deposit

Dozvolite da se igraju zajedno

Kako biste bebu i ljubimca zbližili, potrebno je da se igraju i da provode vreme zajedno, naravno, uz vaš nadzor. Da se ljubimac ne bi osetio zapostavljenim, dok se igrate ili šetate sa bebom uključite i njega. Time ćete doprineti da se beba i ljubimac zbliže. Izbegavajte da se sa ljubimcem igrate kada vaša beba spava, jer to proizvodi kontraefekat. Od četvrtog, petog meseca, kada beba već počinje da primećuje ljubimca, uzmite njenu ruku i mazite kucu ili macu. Takođe beba može da dobije motivaciju da puzi videvši kako se kuca igra i trčkara za lopticom. To je veoma bitna odlika odrastanja dece uz životinju, gde se beba uz ljubimca pravilno razvija. Zbližavanjem bebe i životinje učinićete da postanu najbolji prijatelji.

Pročitajte još: Mislite da je najvažnije da UPOZNATE njegove RODITELJE? Postoji nešto TEŽE

Vodite računa o higijeni

S obzirom na činjenicu da i beba i ljubimac provode vreme u istoj prostoriji, morate voditi računa o higijeni životinje i bebe. Zapravo ljubimca morate češće voditi kod veterinara, kako biste izbegli neželjene bakterije, viruse i bolesti koje se mogu preneti na bebu. Uz to. prostorije moraju biti čiste i dezinfikovane, a poželjno je da ljubimac bude što je moguće čistiji. Perite ruke nakon maženja ljubimaca, redovno ga šišajte i skraćujte mu nokte.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas