· · Komentari: 0
PRAVOSLAVLJE

Za veru je stradao u OGNJU, a verovanje nalaže da UPALITE SVEĆU: Vernici danas slave SVETOG MUČENIKA EMILIJANA

"Bog i duša moja zapovedi mi, da sokrušim one mrtve stubove, koje vi nazivate bogovima."

1596181430_Depositphotos_58362961_s-2019.jpg
Foto: Depozit

U vreme Julijana Odstupnika, a u Trakijskom gradu Dorostolu postojao je mladić po imenu Emilijan, koji je bio sluga kod gradonačelnika. Kada je car Odstupnik počeo ognjem i mačem da satire hrišćanstvo širom rimskog carstva, došao je carski izaslanik i u Dorostol, da ubije hrišćane.

Pročitajte još: MISTERIOZNI TRAMVAJ: Zašto u glavnom gradu SRBIJE na ulicama NEMA BROJA JEDAN?

Ali tada ne nađe ni jednog jedinog. Obradovan time on je priredio veliku gozbu dorstolskim građanima i naredio veliko žrtvoprinošenje idolima, kao i veselje po svemu gradu, dan i noć. Te noći Sveti Emilijan je zašao po idolskim hramovima, tržištima i gradskim ulicama, i maljem polupao sve idole.

Foto: Spc

Sutradan je bio užas u gradu. Svi su tražili onoga ko je srušio svoje bogove. Ali je uhvaćen bio jedan seljak. Toga jutra kada je video da prolazi pored hrama i videvši da će nevin čovek da strada, Emilijan reče u sebi: "Ako ja skrijem svoje delo, onda kakva mi je korist od toga što učinih? Neću li se naći pred Bogom kao ubica nevina čoveka?"

Pročitajte još: Kada su se u SRBIJI pojavila PREZIMENA i kako su nastajala? Imamo odgovore

Prijavio se, dakle, carskom izaslaniku i priznao sve. A izaslanik razjaren upitao je Emilijana, ko ga je nagovorio da to učini? Mučenik Hristov odgovori: "Bog i duša moja zapovedi mi, da sokrušim one mrtve stubove, koje vi nazivate bogovima."

Pročitajte još: Znate li zašto su neka JAJA BELA, a neka SMEĐA? Odgovor će vas iznenaditi

Tada je sudija naredio da ga šibaju, i posle šibanja i drugih muka da ga u ognju sagore. Tako skonča svoj zemni život Sveti Emilijan i preseli se u nebesni 18. jula (po starom kalendaru) 362. godine, a 31. jula po novom kalendaru. 

Danas valja otići u crkvu i upaliti sveću za zdravlje.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.