· · Komentari: 0
SIMPATIJA

BEZ PANIKE: Kada se DETE ZALJUBI treba "otvoriti uši" i ZATVORITI USTA

Svaku, pa i najkraću i najgoru vezu tinejdžer će pamtiti ceo život, pazite kako se ponašate.

1599819153_tintelefo.jpg
Foto: Piksabej

Svako dete ima simpatiju, a ponekada se to dogodi još u predškolskom uzrastu. Do pravog zaubljivanja dolazi malo kasnije - u tinejdžerskom uzrastu.

Češće nego odrasli
Istraživanja pokazuju da se deca starosti od 12 do 15 godina zaljubljuju deset puta češće nego odrasli.

Prva konkretne simpatije, prva zljubljivanja obično se događaju u petom ili šestom razredu osnosne škole.

Pročitajte još: Otkrivamo 5 TIPOVA MAJKI: Samo jedan je kompletan i stvara ZDRAVU i SNAŽNU DECU

Od 15. do 18. godine romantična veza psotaje veoma bitna za socijalni život tinejdžera. ZAljubljivanje u pubertetu je mnogo intenzivnije nego u zrelom dobu. Međutim, te rane veze ne traju dugo. Jedno istraživanje je pokazalo da u uzrastu od 15 godina veze u proseku traju samo tri ili četiri meseca.

Veze tinejdžera traju tri-četiri meseca.

1. Razgovor?

Pokušajte da razgovarate sa detetom o osećanjima. Pustite ga da govori, ne prekidajte ga. Dobro je ako  dalje želi da priča. Devojčice su otvorenije, ali one sve emotivnije doživljavaju.

Bez brige, veza tinejdžera neće dugo trajati Foto: Peksel

Sigurni znaci
Ne odvaja se od telefona? Pocrveni kada čuje ime simpatije? Koliko god veza bila neozbiljna tinejdžer će je zauvek pamtiti.

2. Čuvajte tajnu!

Stvari koje vam dete kaže u poverenju zadržite za sebe. Ne otkrivajte suprugu, pogotovo ne komšinicama. Ako dete otkrije da pričate okolo izgubiće poverenje i misliće da je ljubav nešto loše.

Pročitajte još: GOVORITE ove POHVALE DETETU i pomozite mu da razvije SAMOPOUZDANJE

3. Više slušajte, manje pričajte

Adolescenti nerado razgovaraju sa roditeljima, pa ne insistirajte, sačekajte da se samo dete poveri. Najbolji je razgovor u kojem roditelj sluša, a dete priča.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.