Oglas
· · Komentari: 0
ISTORIJA

Bila je naša prva lekarka, a doživela je veliku nepravdu: Da li znate o kome je reč?

Dobila je čin poručnika lečeći ranjenike u srpskim ratovima, ali je njen rad u doba mira nailazio na podsmeh, osude i uvrede nadležnih

1621270539_kkk.jpg
Oglas

Draga LJočić (1855-1926) bila je prva srpska lekarka, dobrotvor i borac za prava žena i dece, ratni heroj.

Pročitajte još: Nenadmašiv dvojac napravio URNEBES! Evo kako to tate čuvaju ćerke i prave im frizure (VIDEO)

Iako je celog života činila samo dobra dela, nailazila je na podsmeh, nipodaštavanje i nepravdu tadašnje Srbije. Završivši Licej, 1872. postaje prva Srpkinja koja je pohađala Ciriški medicinski fakultet. Kada je 1876. počeo Srpsko-turski rat, napustila je studije i pridružila se srpskoj vojsci kao bolničarka. Nakon učešća u borbi na Šumatovcu odlikovana je činom poručnika. Po završetku rata Draga se vratila u Cirih, gde je 1879. diplomirala i tako postala naša prva lekarka. Po povratku u Srbiju bezuspešno je pokušavala da nađe posao u državnim institucijama.

Foto: Vikipedija

Uputila je i zvaničan dopis Ministarstvu unutrašnjih dela, u kome je tražila da joj izdaju licencu za rad na osnovu diplome sa Ciriškog univerziteta. Nekoliko puta je odbijen zahtev, a izgovori za diskriminaciju bili su različiti. Najapsurdniji je da „joj se ne može udovoljiti na zahtev jer žene ne služe vojsku“. Tek nakon urgencija kraljice Natalije određena je komisija kojoj je bio zadatak da potvrdi ili ospori Draginu stručnost. Komisija je, nakon temeljnog ispitivanja, veoma povoljno ocenila stručne kvalifikacije doktorke LJočić i tada joj je odobreno da otvori privatnu lekarsku praksu.

U državnoj službi, međutim, nije mogla da dobije ravnopravan status s ostalim kolegama. Ona je tek 1881. uspela da se zaposli, kao lekarska pomoćnica, u državnoj bolnici u Beogradu. Vršila je dužnost rukovoditeljke Ženskog odeljenja Opšte državne bolnice, ali s platom i pravima lekarske pomoćnice.

Pročitajte još: Uštedite prostor u kuhinji uz ovaj TRIK i zauvek se otarasite sušilice za sudove! (VIDEO)

Zbog neverovatne požrtvovanosti i profesionalizma koji je pokazala za vreme trajanja Srpsko-bugarskog rata iz 1885. unapređena je u sekundarnog lekara, ali ni tada nije postala ravnopravna s kolegama: njena plata bila je dve hiljade dinara godišnje, dok je njihova bila dve i po.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas