Oglas
· · Komentari: 0
ISTORIJA

Bila je uvek u senci mlađeg brata: Da li znate ko je bila MARIJA ANA MOCART?

Bila je starija sestra Volfganfa Amadeusa Mocarta

1619628437_maria-ana.jpg
Foto: Wikipedia
Oglas

Kao i njen mlađi brat smatrana je čudom od deteta. Više od tri godine, Marija Ana Mocart je sa svojim pet godina mlađim bratom gostovala po mnogim evropskim metropolama, od Londona i Pariza, do Minhena i Beča, i bila zapažena kao jedna od najboljih pijanistkinja svoje generacije.

Pročitajte još: Niko se u istoriji Srbije nije zvao kao on: Da li znate o kome je reč?

Njihov otac, Leopold Mocart, koji je bio dvorski muzičar, počeo je da uči svoju ćerku da svira čembalo kada je imala sedam godina. Nanerl je, baš kao i njen brat, umela da odsvira najkomplikovanija dela i da zapiše note bilo koje kompozicije koju je čula. Leopold je 1764. godine, pisao u jednom pismu: Moja devojčica svira najzahtevnija dela koja imamo, sa neverovatnom preciznošću i tako izvanredno. Ovo sve govori da je ona, iako joj je tek dvanaest godina, jedan od najboljih pijanista u Evropi.

Marija Ana Mocart je sa turnejama završila kada je napunila osamnaest godina. Ona je tada stasala za udaju i nije joj više bilo dozvoljeno da ide na turneje s njima. Dok su njih dvojica putovali po Evropi, Nanerl je sedela u Salcburgu i učila ženske poslove, poput šivenja, čekajući da se uda. Međutim, u bračne vode je uplovila tek 1784. godine, a u međuvremenu se bavila komponovanjem. Ostalo je sačuvano pismo koje je Volfgang poslao svojoj sestri iz Rima 1770. godine, u kome se oduševljava njenom kompozicijom. Nažalost, njena dela nisu poznata.

O njenoj sudbini je ponovo odlučio njen otac Leopold, kada ju je primorao da odbije ponudu za brak Franca d’Ipolda, u kog je bila zaljubljena. Umesto za njega, Nanerl se na kraju udala za Johana Baptista Franca, koji je već dvaput bio udovac i imao petoro dece. Marija Ana Mocart mu je rodila još troje.

Njen suprug je preminuo 1801. godine, a ona se potom vratila u Salcburg, gde je radila kao profesor muzike. Bila je lošeg zdravlja, zbog čega je oslepela 1825. godine. Četiri godine kasnije 29. oktobra 1829, Marija Ana Mocart umire u svojoj 78. godini. Sahranjena je na groblju Svetog Petra u Salcburgu.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas