· · Komentari: 0
TRAGEDIJA

Sve o EKLAMPSIJI - bolesti zbog koje je umrla srpska reprezentativka Bobana

Naša zlatna olimpijka u streljaštvu Bobana Veličković je preminula od eklampsije, a trudnica koja se bori sa eklampisijom je veoma lošeg opšteg zdravstvenog stanja

1592812962_bobana-parausic.jpg
Foto: N. Paraušić

Da bi se spasli majka i beba, trudnoća žene obolele od eklampsije se završava što pre i to carskim rezom. Ova bolest se javlja nakon 20. nedelje trudnoće, ili 48 sati nakon porođaja. Trudnica, odnosno porodilja, prvo upada u komu, a onda joj otkazuje srce.

Pročitajte još: TUGA I BOL: Jasna Šekarić se potresnim rečima oprostila od Bobane Momčilović (FOTO)

Naša zlatna olimpijka u streljaštvu Bobana Momčilović Veličković, preminula je juče u 31. godini godini, nakon komplikacija na porođaju, a sve usled toga što je imala eklampsiju - jedan od najtežih i najopasnijih poremećaja u drugom stanju, a pogotovo kod prvorotkinja. Ovaj poremećaj dovodi do fatalnog ishoda, kako majke, tako i bebe.

Simptomi elampsija se lako prepoznaju: hipertenzija, povraćanje, oticanje nogu...

Trudnica koja ima eklampsiju, prethodno je morala imati preeklampsiju. NJu, takođe,prati hipertenzija, kao i oticanje nogu i ruku, izlučivanje belančevina putem mokraće. Ukoliko takvo stanje potraje, dolazi do eklampsije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#goldmedal #europeanchampionship #ech #dreamteam #happy #shooting #poland #wroclaw

A post shared by Bobana Momcilovic Velickovic (@bobana.velickovic) on

Usled eklampsije, trudnica dobija na težini, uprkos prekomernom povraćanju, ima bolove u stomaku, glavobolju, zamućen vida, manje izlučuje mokraću, u kojoj se može javiti krv. Plod sporije raste.

Trudnice sa eklampsijom se porađaju pre vremenena, carskim rezom.

Eklampsija spada u hitna stanja, jer usled učestalijih grčevitih napada, može nakon porođaja, ali i u toku trudnoće, da padne u komu. S obzirom na sve to, svaka trudnica koja ima ovu opasnu bolest, trudnoću mora da održava uz terapiju za sprečavanje tih napada i za snižavanje krvnog pritiska. Takođe, obično se i trudnoća završava što pre, carskim rezom, kako ne bi došlo do fatalnog ishoda ploda i majke.

U razvijenim zemljama, mnogi prijavljeni slučajevi su klasifikovani kao nepredvidljivi.

Eklampsija je toksikoza, odnosno trovanje krvi, koju prati gubitak svesti, povišen krvni pritisak, gubitak belančevina u mokraći majke, pojava otoka lica i tela, poremećaj funkcije pojedinih organa trudnice kao što su jetra, bubrezi, mozak.

Javlja se posle 20. nedelje trudnoće ili 48 sati posle porođaja.

Obično se javlja nakon 20. nedelje trudnoće, ili 48 sati nakon porđaja. Retko kad se javlja pre 20. nedelje trudnoće ili do 23 dana nakon porođaja.

Pročitajte još: Poginula Anastasija! Poznata blogerka pala sa motora i na mestu ostala MRTVA (FOTO)

Prepoznaje se na osnovu nevoljnih trzaja tela, koji podsećaju na epileptične napade, a koji su praćeni besvesnim stanjem i povišenim krvnim pritiskom, odnosno hipertenzijom. Može doći i do otkazivanja funkcije jetre, bubrega i mozga.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.