· · Komentari: 0
NEVERSTVO

Bojana ŠKORIĆ upozorava: Brak RAZARA rečenica "očekivala sam da sam vidi u čemu je problem"

Ali, zapravo, ovo je možda samo najniži vrh "ledenog brega", jer postoji nebrojeno načina da se u vezi osetimo kao da smo izdani.

1612186549_Depositphotos_363241190_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Poverenje se gubi i onda kada nam je partner savršeno veran, a doživljaj razočaranosti tinja i u naizgled harmoničnoj priči.

Pročitajte još: Niste zadovoljni kilažom i malo se krećete? Saveti za početak gubljenja kilograma

- Donošenje iznenadnih odluka koje imaju posledice po vezu, neuvažavanje partnerovog mišljenja, nepriznavanje ličnih emocionalnih iskustava, izostanak podrške u značajnim životnim ili stresnim situacijama - neki su od primera kada pojedinac može da se oseti izdanim - navodi psiholog Bojana Škorić.

Psiholog Škorić Foto: Privatna arhiva
Najveća zabluda je da će sve biti u redu jer se volimo

Različite situacije, odnosno ponašanja jednog partnera mogu da budu povod da se drugi oseti razočarano i izdano. Problem može da nastane kada se sa partnerom ne razgovara o očekivanjima od njega i veze, već se ide linijom manjeg otpora - pasivnim stavom i nadanjem da će "sve biti u redu, jer se volimo".

Nema "prećutno razumevanje", već razgovor!

- U osnovi toga je uverenje da se u "ljubavi partneri prećutno razumeju", ili se vlastiti sistem vrednosti kako bi se sam pojedinac ponašao, projektuje na partnera. Tada neispunjena očekivanja mogu da se tumače kao izdaja - ističe psiholog.

Pročitajte još: Psihijatar Mila: Savršene porodice su tempirane BOMBE, a evo kako ne postati RODITELJ ROB

Koliko osvetoljubivost samo pogoršava situaciju?

Ona ćuti i očekuje da on čita njene misli Foto: Depozit

- Želja za osvetom može da bude u vezi sa osećanjem besa i stavom da onaj ko je naneo emocionalnu povredu nekako mora biti kažnjen. Pitanje je šta se želi postići osvetom: da drugi uvidi kako je pogrešio i pokaje se, da se iskustva izjednače tako što će se i drugi loše osećati... Problem je što se nekada iza intenzivne ljutnje nalazi osećanje tuge - kaže psiholog.

Kada nezadovoljan ćuti ili problem potegne kasnije - stvara patološki obrazac.
Čitaj mi sa lica
Očekivanje od partnera da iz izraza lica "pročita" zbog čega smo nezadovoljni, često je preteran zahtev. Kada se osoba oseća nezadovoljno, a ne posveti se razumevanju razloga postoji rizik da se tenzija iskaže i pomeri prema bliskoj osobi.

Otvorena i direktna komunikacija u kojoj iznosimo ne samo lepe utiske, već strahove i zabrinutosti, spremnost da saslušamo i razumemo, prevencija je da dođe do situacija gde se jedna strana oseća odbačeno i iznevereno.

Kada je veza u krizi, moraju oboje da rade na njoj...

Kada je veza u krizi, kada je partner izgubio poverenje, potrebna je spremnost obe strane da rade na obnavljanju odnosa. Istovremeno, koristan može da bude i individualan rad na prevazilaženju patoloških načina reagovanja.

Pročitajte još: Raskinuli ste, a i dalje se volite: Ovo su greške koje pravite u vezi

Šta se dešava kada na izdaju ne odgovorimo uopšte - niti o njoj razgovaramo, niti uzvraćamo udarac, već problem samo odložimo sa strane i nastavljamo kao da se ništa nije desilo?

- To je pasivan način suočavanja sa problemskim situacijama, sa idejom "sam će on shvatiti gde je greška". Ovo može da vodi u ozbiljniji patološki obrazac u kom se na ono što nam smeta u ponašanju drugog ne reaguje uvremenjeno, već pamtimo, pa se nakon određenog vremena, na neki manji povod, reaguje intenzivnom ljutnjom - zaključuje psiholog.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.