· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Božićni običaj koji najviše RADUJE MALIŠANE! Evo šta večeras deca treba da rade

Najradosnijem hrišćanskom prazniku prethode i brojni običaji koji deci vraćaju osmeh na lice

1609712629_Depositphotos_428169406_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Badnje veče tradicionalno najviše osmeha izmami kod najmlađih ukućana, koji imaju svoje posebne uloge u sakupljanju slatkiša po komšiluku. Ovaj običaj naziva se  korinđanje i bez njega se nekada se nije mogao zamisliti Božić, a da deca pevanjem božićnih pesam ne čestitaju svojim komšijama Badnje veče, a za uzvrat su dobijali darove. 

Pijukanje
Običaj koji najviše raduje decu  je pijukanje na Badnje veče. Naime, dok se unosi slama kojom će pokrivaju podovi, neko od starijih kvoca, a za njim idu deca i pijuču. Domaćin pritom hrani svoje piliće, tako što im baca slatkiše, voće, sitne poklone, pa i poneku paricu u slamu, a deca zatim to skupljaju.Kao što kvočka prikuplja svoje piliće pod krila, gde ih greje i čuva, tako isto roditelji brinu o svojoj deci, a Hrist o svim ljudima.

Pročitajte još: Znate li zašto poštovaoci Dostojevskog kupe karanfil i izađu na trećoj stanici, kod manastira Aleksandar Nevski?

Nažalost danas je sve manje korinđaša i ovaj narodni običaj polako izumire, posebno u gradskim sredinama. Ovaj, sada za nas neobičan običaj, još uvek održavaju meštani u selu Aleksandrovo. Radi se o mestu koje se nalazi između Niša i Prokuplja, a naselili su ga u drugoj polovini 19 veka kolonizovani Srbi iz Banata.

Pročitajte još: Znate li zašto je manastir ŽIČA CRVENE boje? Mi imamo odgovor!

Deca se u sumrak okupljaju u manje grupe i pevajući specialne pesmice baš za tu priliku odlaze redom u kuće svojih komšija i prijatelja. Na vartima ih dočekuju domaćini i časte ih slatkišima, jabukama, šljivama, orasima.

Narodni običaji kažu da što korinđaši glasnije pevaju, to donose više sreće domu koji posećuju.

Pročitajte još: Pismo MASONA koje se PREPRIČAVA: Isprovociraćemo socijalnu KATAKLIZMU i otvoriti vrata LUCIFERU

Ovaj običaj ima i dublji smisao, jer se na Badnje veče posti, pa klinci moraju da sačekaju Božić da bi uživali u „plenu“. Dakle, poenta je – odupreti se iskušenjima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.