· · Komentari: 0
BROJKE

Broj MLADEŽA na koži pokazatelj je rizika za pojavu MELANOMA

Britansko istraživanje.

1605720014_Depositphotos_25385217_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Više od 11 mladeža na ruci ukazuje na mogućnost povećanog rizika od pojave melanoma, pokazuje britansko istraživanje.

Broj madeža na desnoj ruci dobar je pokazatelj ukupnog broja madeža na telu, otkrili su naučnici. Više od stotinu ukazuje na pet puta veći rizik pojave te vrste raka kože. To bi moglo pomoći lekarima opšte prakse da otkriju koje su osobe izložene najvećem riziku. 

Pročitajte još: Kakve POSLEDICE korona ostavlja na mozak?!

Naučnici s King's College London u istraživanju su koristili podatke tri hiljade blizanaca u Britaniji. Naučnici su proučavali veliku grupu sestara bliznakinja tokom osam godina prikupljajući podatke o vrsti kože, pegama i mladežima.

Foto: Depozit

Nakon što su iste metode primenili na manjoj grupi od 400 muškaraca i žena koji su oboleli od melanoma došli su do brzog i jednostavnog načina da procene rizik od pojave raka kože.

Pročitajte još: Tačan SPISAK namirnica koje treba jesti, a prepune su vitamina i smrt za viruse

Žene sa više od sedam madeža na desnoj ruci imale su devet puta veći rizik da na čitavom telu imaju više od 50 madeža. One s više od 11 madeža na toj ruci imale su veće izglede da na čitavom telu imaju više od stotinu mladeža što znači da su imale veći rizik od pojave melanoma.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu British Journal of Dermatology

.Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.