Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Broj vitamina upoređen sa cenom dao je pobednika: KROMPIR prešišao sve ostale zdrave namirnice!

Krompir je ipak kralj vitamina?

1625816486_potatoes-3665728_1920.jpg
FOTO: Piksabej
Oglas

Postoji razlog zašto svi odmah pomislimo na vitamin C kada razmišljamo o načinima za jačanje imunološkog zdravlja.

Pročitajte još: Tri UKUSNA i ZDRAVA začina koja uvek treba da imate pri ruci! (FOTO)

Vitamin C

„Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi koji deluje kao antioksidans koji stabilizuje slobodne radikale, pomažući tako u sprečavanju ćelijskih oštećenja“, objašnjava nutricionista Kara Harbstrit. 

Krompir je najbolji izvor vitamina, ukoliko uporedite broj hranljivih sastojaka i vitamina koje sadrži sa cenom i pristupačnošću tokom cele godine.

"Pokazalo se da vitamin C pomaže u podršci i jačanju imunološkog sistema tela. Takođe pojačava sposobnost vašeg tela da proizvodi kolagen, koji je glavna komponenta mišićnog tkiva. Kolagen podržava apsorpciju gvožđa, istovremeno pomažući u zaceljivanju rana i održavanju zdravlja desni “.

Kad smo bili deca, naši roditelji su obično posezali za citrusnim voćem ili sokom kada su razmatrali hranu bogatu vitaminom C i bili su u pravu (pomorandže su, na primer, odličan izvor vitamina C).

Krompir kao izvor vitamina

U poslednjih nekoliko godina, znanje o hrani i vitaminu C se povećalo i na listi namirnica bogatih vitaminom C se tako našla i jedna neočekivana namirnica - krompir.

Krompir, osim vitamina C, pruža mnoge druge hranljive sastojke i blagodati kada ga jedemo. 

„Istraživanja sugerišu da je krompir jedno od povrća koje nudi najviše hranljivih sastojaka ukoliko se uporedi sa cenom (zajedno sa šargarepom), uključujući kalijum, vlakna, proteine, vitamine C i E, kalcijum, gvožđe i magnezijum“, kaže Harbstrit.

Krompir je hrana sa jednim od najviših nivoa kalijuma, pružajući 15 procenata dnevne vrednosti po porciji. Pored toga, imaju 7 procenata dnevne vrednosti dijetetskih vlakana po porciji.

„Ako želite da pojačate sadržaj vlakana u svojoj svakodnevnoj ishrani, krompir je jedan od najboljih izvora vlakana“, dodaje ona.

Foto: Piksabej

Krompir srednje veličine sadrži 30 procenata preporučene dnevne vrednosti vitamina C, što je 27 miligrama vitamina C. To je više od sadržaja vitamina C u jednom srednjem paradajzu (27 procenata preporučene dnevne vrednosti).

„Skloni smo da ih smatramo ugljenim hidratima ili skrobom i zbog toga ih ograničeno koristimo u ishrani, ali krompiri su neverovatno hranljivi.“

Podjednako bitno, možete tokom cele godine pronaći svež krompir po povoljnoj ceni ili uživati u njegovim prehrambenim prednostima u smrznutim ili dehidriranim oblicima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas