· · Komentari: 0
čuvanje hrane

Budite sigurni da je HRANA U FRIŽIDERU ISPRAVNA: STRUČNJACI kažu da pratitie ove SAVETE i ne kockate se sa ZDRAVLJEM

Pokvario vam se frižider ili je nestala struja i pitate se da li će vam sva hrana propasti?

1597572566_fridge-3475996_1280.jpg
Foto: Pixabay

Kratki prekid napajanja u trajanju od nekoliko minuta sigurno neće uticati na kvalitet hrane u vašem frižideru ili zamrzivaču. Ali šta kada uređaj za hlađenje ne radi satima ili danima? Koliko dugo frižider ostaje hladan i u kom trenutku rast bakterija postaje opasan, tako da hranu morate baciti? Evo šta sve treba da znate kada je u pitanju pravilno čuvanje hrane.

Pročitajte još: Razlozi zbog kojih UJUTRU treba PITI VODU

Foto: Deposit

– Bez napajanja, frižider će verovatno ostati na sigurnoj temperaturi i do četiri sata, ali samo onda ako su vrata zatvorena. Hrana u vašem zamrzivaču ostaje hladna još duže, otprilike jedan dan ako je zamrzivač napola pun, i oko dva dana ako je pun. Što je veća količina zaleđene hrane, hladnoća će se duže zadržavati. Međutim, nemojte biti u iskušenju da svakodnevno proveravate u kakvom je stanju hrana i da li se odledila i promenila boju i izgled. To će ubrzati porast temperature, a samim tim hrana će se kvariti brže. Za održavanje niske temperature onda kada nema struje, ključno je držati vrata frižidera i zamrzivača zatvorenim – kaže za Health doktor Tamika Sims.

Pravilno čuvanje hrane: kako znati da li je hrana u frižideru ispravna?

Temperatura u frižideru treba da bude oko 4°C ili niža, dok u zamrzivaču treba da bude barem -17°C. Kod nekih namirnica, poput mlečnih proizvoda i mesa, već sam izgled ili miris mogu ukazati na neispravnost. Međutim, za neke prehrambene proizvode, to nije dovoljno da biste procenili bezbednost.

Foto: Pixabay

Pročitajte još: Bolesti bubrega izazivaju probleme u SEKSU i ZAČEĆU: Postoji REŠENJE

Šta baciti, a šta zadržati sledeći put kad dođe do prekida električne energije?

Temperatura u frižideru treba da bude oko 4 stepena ili niža.

Ako su meso, jaja ili ostaci ručka bili na temperaturi iznad četiri stepena više od dva sata, vreme je da ih bacite. Dodatni oprez može vam sačuvati zdravlje. Dakle, ako niste sigurni da li je hrana koja se nalazili u vašem frižideru ili zamrzivaču tokom nestanka struje ispravna, bolje je da je bacite.

Pročitajte još: ŠOKANTAN ZAKLJUČAK: Ako DETE mnogo boravi u kući imaće VELIKI zdravstveni PROBLEM

Da biste bacanje hrane sveli na što manju meru, prvo pojedite ono što je najkvarljivije. Meso, mleko, meki sir, kremove ili pavlaku upotrebite čim primetite da frižider ne hladi kako treba. Ostatak namirnica iskoristite za pripremu termički obrađenih jela koja mogu stajati i na sobnoj temperaturi.

Ne zaboravite da će hrana sa visokim sadržajem vode, poput mesa ili voća, ostati zamrznuta duže od hrane sa niskim procentom vode, kao što je hleb i druge vrste peciva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.