Oglas
· · Komentari: 0
zanimljivo

Svi je volimo i spremamo, ali znate li da li BUNDEVA pripada voću ili povrću?

Da li ste se ikad zapitali – da li je bundeva voće ili povrće?

1604503965_Depositphotos_4175460_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Imalo bi smisla pomisliti da je narandžasta bundeva povrće. NJen zaobljeni oblik, blago slatkasti ukus i činjenica da savršeno odgovara svakoj tepsiji za pečenje kao i pripremi vrlo ukusnih testenina lako vas mogu navesti na krivi put. Osim toga, bundevu poput ostalog voća ne možemo baš da narendamo i pojedeno kao voćnu salatu. Dakle, ako je sve ovo sagledamo logičan zaključak je da bundeva pripada povrću. Ali, moraćemo da vas iznenadimo jer ona je zapravo voće. Ostanite sa nama u redovima koji slede i otkrijte zašto se smatra voćem a ne povrćem.

Šta je voće?

Prema botaničanima, voće se razvija u cvetovima biljke i sadrže seme. Većina kuvara bi vam s druge strane rekla da je voće sve što je slatko i što ga čini savršenim za poslastice poput pita i kolača, ali ne treba da budete naučnik da shvatite da nije svo voće – vredno deserta.

Pročitajte još: ŠEST stvari koje možete jednostavno da OČISTITE KROMPIROM: Iznenadićete se

Šta je povrće?

Povrće koje ima slađi ukus, definiše se kao jestivi deo biljke koji nema u sebi seme. Ono obično sadrži stabljiku, korenje, cvet, lukovicu ili lišće. Posmatrajući kupus, karfiol, krompir i šparglu to je lako zaključiti. Dok je bundeva ta koja dovodi do lake zabune.

Plodovi koji se smatraju voćem sadrže u sebi seme.

Pročitajte još: Idealan saveznik ZDRAVLJA i ODRŽAVANJA TEŽINE: Skuvajte SUPU

Zašto je, dakle, bundeva voće?

Budući da plodovi koji se smatraju voćem, sadrže u sebi seme, a bundeva je prepuna semenki, to je klasifikuje u red voća. Osim toga bundeve se smatraju džinovskim bobicama (ko bi rekao!) a bobice su po definiciji mesnato, kašasto i jestivo voće sa semenom. Da sve bude još zanimljivije bundeva nije usamljena u ovoj priči. Avokado, patlidžan, masline, paprika i paradajz takođe spadaju u red voća, iako se vrlo često oslovljavaju rečju – povrće.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas