· · Komentari: 0
KESTEN

Često ste umorni? Ova namirnica je blagodet za vas

Ne zaboravite da ovih dana trpezu obagatite kestenom - kuvanim, pečenim ili u pireu, svejedno je.

1607944149_Depositphotos_158621720_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Ovaj ukusni plod zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata, brzo izaziva osećaj sitosti, a nije previše kaloričan.

Pročitajte još: Sedam ZDRAVSTVENIH UPOZORENJA koja nam šalju USNE

Kesten je dobar i za očuvanje zdravlja zuba i kostiju, jer se u njemu nalazi jedinstvena kombinacije kalcijuma, fosfora i magnezijuma. S obzirom na to da je bogat i vitaminima B grupe, pospešuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promene i oboljenja. Zbog spore apsorpcije ugljenih hidrata i nepodizanja naglo insulina u krvi, koristan je u ishrani dijabetičara.

Nema glutena
Kesten sadrži i sve esencijalne aminokiseline, što je posebno značajno za one koji su na veganskoj ishrani, stare i sportiste. Brašno od kestena je bez glutena i zato je ono idealno u ishrani obolelih od celijakije i osoba u različitoj meri osetljivih na gluten.
Odličan za dijabetičare, savršen za srce!

Ukoliko ste često umorni, a uz to i anemični, pravi prirodni lek je kesten, jer sadrži visok sadržaj gvožđa.

Kesten ima i efekat kardio-štita, jer sadrži dobre masnoće i obezbeđuje dobru proporciju omega 3 i 6 masnih kiselina. Usled niskog sadržaja natrijuma a visokog kalijuma, odličan je i u ishrani osoba koje boluju od hipertenzije.

Pročitajte još: Ruski ISCELITELJ Golubovski: Kora nara rešava POREMEĆAJE U CREVIMA

NJegovo diuretično dejstvo, čini ga pogodnim za osobe kod kojih se zadržava voda u organizmu. Uz sve navedeno, kesten omogućava dobar rad crevnog sistema, dobro stanje bakterijske flore, sprečava konstipaciju i poremećaje creva što sve zajedno blagotvorno deluje i na imunitet.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.