· · Komentari: 0
PREVENCIJA

Četiri MIRISNE note koje će letnje večeri učiniti romantičnima i OTERATI KOMARCE

Letnje večeri samo jedna stvar može pokvariti - komarci

1624656590_bug-1278236_640.jpg
Foto: Pixabay

Komarci se mogu zavući i u kuću ili stan i tu se narojiti, pa čak iako prethodno veče prozori nisu bili otvarani oni mogu naneti desetine uboda na celom telu. Oni su prenosioci virusa i zaraznih, pa tako Zika virusne infekcije, čikungunja groznice, malarije ili encefalitisa, kao i raznih drugih zaraznih bolesti koje mogu da inficiraju ljude.

Miris žalfije takođe tera komarce. Prokuvajte grančice žalfije u vodi, a zatim ih ostavite da se ohlade oko pola sata

Donosimo vam četiri prirodne mirisne note koje će doprineti da uživate u letnjim večerima bez dosadnih krvopija.

Pročitajte još: Kako da stakleno posuđe zablista: Trik je u jednoj namirnici

Vanila protiv komaraca

Miris vanile, posebno u obliku pudera odbija komarce. Puder od vanile možete da pomešate s losionom za bebe u razmeri 1:10 i da ga nanesete na kožu. Takođe, možete da rastopite vanilin prah u vodi i zatim tu smesu poprskate na kožu i odeću.

Žalfija protiv komaraca

Citronela je podvrsta limunske trave i najbolje sredstvo za zaštitu od insekata, posebno od komaraca...

Pročitajte još: TREŠNJE većina čuva pogrešno: Evo kako da im produžimo rok trajanja

Miris žalfije takođe tera komarce. Prokuvajte grančice žalfije u vodi, a zatim ih ostavite da se ohlade oko pola sata. Potom se ovom vodom možete umiti po licu, čime ćete odbiti koamrce od vašeg lica. Tečnost možete nasuti i ubočicu sa raspršivačem i naprskati se po celom telu. Osim toga, miri žalfije će vam prijati i delovati umirujuće. 

Limunska trava protiv komaraca 

Citronela je podvrsta limunske trave i najbolje sredstvo za zaštitu od insekata, posebno od komaraca. Eterično ulje citronele možete pomešati s baznim uljem i utrljati na kožu neposredno pre izlaska napolje. Mirus limunske kiseline, posebno ove limunske trave oteraće sve komarce iz vaše blizine. Možete ga koristiti u difuzerima ili mirisnim lampicama.

Pročitajte još: Recept za domaći DRESING sa MEDOM, koji će od svake salate napraviti NAJUKUSNIJE JELO

Citronelu možete uzgajati i kao kućnu biljku u teglama, te je držati tamo gdje ne želite komarce. Možete napraviti i prirodni rastvor za komarce tako što ćete pomešati  5 mililitara eteričnog ulja citonele, po 2 mililitra eteričnog ulja himalajskog cedra, prave lavande i egipatskog geranija. U tu mešavinu dodajte 100 mililitara alkohola i ova preparat nanesite na telo. Morate ga nanositi nešto češće nego klasično sredstvo protiv komaraca, na svakih 2-3 sata.

Čajevac protiv komaraca

Pročitajte još: MRLJE NESTAJU! Da biste napravili DOMAĆI DETERDžENT trebaće vam 4 SASTOJKA i 10 minuta

Ulje čajevca efikasno odbija komarce i poboljšava zdravlje kože i olakšava mnoge kožne tegobe.Poznato je da odbija ne samo komarce nego i mrave i druge insekte koji ujedaju. U bocu sa raspršivačem od 200 mililitara sipajte 60 mililitara ulja čajevca i do kraja dopunite destilivanom vodom. Pre upotrebe protresite, poprskajte kožu i razmažite. Po potrebi ponovite nekoliko puta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.