· · Komentari: 0
ETIKECIJA

ČETIRI pitanja koja POSTAVLJAJU samo NEPRISTOJNI LJUDI

Postoje pitanja koja nikad ne treba postavljati drugima, jer to nije samo stvar pristojnosti, već mogu da uvrede i povrede određenu osobu, čak i ako niste imali lošu nameru, smatra stručnjak za bonton Boni Cai, osnivač programa Beyond etiquette.

1601737350_Depositphotos_22308583_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Recimo, nije primereno da nekoga pitate zašto izgleda umorno, jer to može pogrešno da protumači. Možda ima zdravstveni problem, ali o tome ne želi da razgovara sa drugima.

Na listi nepristojnih pitanja koja zadiru u privatnost a kojeg niko nije bio pošteđen je: "Kad ćeš da se udaš ili oženiš?" Zvuči bezazleno, ali treba imati na umu da možda ne planira svako porodicu.

Pročitajte još: VANZEMALJCIMA smo pre 43 godine poslali PLOČU, nećete verovati šta je na njoj SNIMLJENO!

Sledi i ono čuveno: "Kada će deca?". Osim što je neprimereno, može da izazove bolna osećanja kod onih kojima je takvo pitanje upućeno.

Nikada ne pitajte "zašto deluješ umorno" ako ne znate šta se dešava sa čovekom.

- Imajte na umu da nikad ne znate kroz šta prolazi osoba koju ste to pitali - objašnjava Cai. - Možda je nedavno imala spontani pobačaj ili su emotivni partneri pokušali da se ostvare kao roditelji, ali u tome nisu uspeli. Možda žena ne može da zatrudni zbog zdravstvenih problema ili jednostavno par ne želi decu.

Da li si u vezi? Čemu takvo pitanje!

Pitanje o emotivnom statusu, odnosno: Da li si u vezi?, takođe može da izazove negativne emocije, jer ta osoba možda nije oduševljena činjenicom što trenutno nema partnera.

Pročitajte još: Šta mislite šta su PAUVAU, suamisaundi i GLITER TRENS? Odgovor će vas nasmejati!

Da li si se ugojila? Evo još jednog u nizu neprijatnih pitanja. Možda su suvišni kilogrami prijateljice koju dugo niste videli ili koleginice s posla posledica fizičkog ili psihičkog stanja, ali o tome nerado govori. Ako mislite da ćete tako nekoga motivisati da smrša, dobro razmislite pre nego što postavite pitanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.