Oglas
· · Komentari: 0
RODITELJSTVO

Četiri životne situacije u kojima nikada NE SMETE DA LAŽETE decu!

Svi mislimo da su bele laži korisne, ali za decu one mogu biti loše, stvarajući im pogrešnu sliku o svetu.

1607599365_Depositphotos_24440795_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Većina roditelja se koristi sitnim belim lažima kako bi zaštitila decu. I to je ponekad potpuno u redu! Problem nastaje kada roditelji lažu o ozbiljnijim temama kao što su razvod ili smrt. 

Možda na ovaj način mislimo da štitimo osećanja dece, ali ih zapravo lišavamo emocionalnog razvoja. A takođe, roditelji na taj način propuštaju priliku da izgrade poverenje i komunikaciju sa decom. 

Pročitajte još: Evo zašto je dobro da PLEŠETE sa BEBOM U NARUČJU?

1. Smrt

Nije u redu lagati u vezi sa smrću, bez obzira da li se radi o ljubimcu ili nekom članu porodice. Detetu nije lako saopštiti ovakve vesti, ali nije pametno lagati ga. Korišćenje raznih metafora ili potpuno izbegavanje teme vam samo može odmoći u ovakvim situacijama. 

Najbolje rešenje je da detetu kažete istinu, prilagođavajući razgovor njegovom uzrastu. 

2. Odakle dolaze bebe

Mnogo je lakše da ispričate detetu priču o rodi, nego da mu objasnite pojam seksa, ali izbegavanje teme može da podstakne nezdrava, zbunjujuća ili negativna gledišta o seksu i telesnoj slici.

Pročitajte još: Zašto je važno da dete ode na spavanje do 21 čas? Roditelji ovo treba da znaju

Vaš razgovor ne mora da se pretvori lekciju iz biologje. Počnite sa malim rečima da jaje raste u maminom stomaku. Tada, kako vaše dete postaje starije i zrelije, možete da mu pružite konkretnije detalje.

3. Razvod

Deca su pronicljivija nego što mi to mislimo i mogu da osete kada nešto nije u redu kod roditelja. Dakle, ako pokušavate da im kažete da se vi i vaš partner još uvek volite, velika je verovatnoća da vam neće verovati. To im može dati lažnu nadu da ćete se jednom pomiriti.

Pročitajte još: SAVETI ZA RODITELJE: Evo kako da bebi PRAVILNO odrežete nokte (VIDEO)

4. Nesavesni roditelji

Ako je vas je partner napustio, možda je mrtav za vas, ali to nije ono što biste trebali da kažete deci kada vas pitaju gde su im mama ili tata. Ako se roditelj koji ih je napustio nekada i vrati, teško ćete uspeti da im to objasnite.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas