Oglas
· · Komentari: 0
PARKET

Čim nešto PROLIJETE - pod hitno OBRIŠITE! To je PRVI korak, a drugi je...

Topao je, lep, otmen, izdržljiv, a, s obzirom na to da je od drveta, donosi i dah prirode u naš dom.

1604057584_Depositphotos_20592353_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Parket je odličan izbor za svaki prostor, međutim, s vremenom počinje da propada, gubeći na lepoti i sjaju. Budući da hoblovanje ili kompletna zamena parketa spadaju u ozbiljnije finansijske poduhvate, poželjno bi bilo da znamo kako da ga sami održavamo.

Pročitajte još: FANTASTIČAN EFEKAT: Čudotvorne MASKE SA BANANOM koje možete da napravite kod kuće

Na svake dve do tri godine trebalo bi ga voskirati, jer se ovaj površinski sloj s vremenom skida sa parketa. Prethodno moramo da proverimo koji završni lak je korišćen, da bismo odabrali adekvatnu vrstu voska.

Ukoliko želimo veću promenu, možemo ga lakirati, a dovoljno je da ovaj postupak ponovimo jednom u 10 godina. U tom slučaju, najpre moramo da skinemo ostatke starog laka i površinski sloj parketa, pa tek onda da nanesemo novi. Ovo nije jednostavno, pa je najčešće potrebno angažovati profesionalce.

Pročitajte još: Žuta je u trendu! Evo zašto stručnjaci tvrde da jedan zid OFARBATE U OVU BOJU

Parket se lakira jednom u deset godina Foto: Depozit

Pročitajte još: Kako da učinite vaš dom SVETLIJIM, a da ne potrošite puno

Nemojte brisati parket mokrom krpom češće od dva puta mesečno, jer, koliko god dobro da iscedite krpu, deo vlage će se zadržati na parketu, a on vodu uopšte “ne voli” i lako se može podići.

Sada znamo na koji način da ga osvežimo i vratimo mu stari sjaj, ali kako bi ga trebalo održavati u međuvremenu?

Krpu ili džoger umočite u mlak, nikada vruću vodu!

Najčešća greška koju svi prave prilikom pranja parketa je što koriste neadekvatna, prejaka sredstva za čićšenje i pretoplu vodu. Krpu ili džoger kojim čistite pod trebalo bi umočiti u hladan ili mlak rastvor tečnosti za pranje parketa i vode, nikako vruć.

Najbolja nega Foto: Depozit

Pročitajte još: Mornarsko plava i tapete za stvaranje ELEGANTNOG DOMA

Dobro iscedite krpu i njome detaljno prebrišite svaki deo poda i tanke spojeve između njih, u kojima se zadržavaju ostaci prašine i prljavštine.

Dobro ocedite krpu, jer parket ne voli vodu!

Ostalim danima je dovoljno da ga usisate, koristeći isključivo dodatak sa četkicama, namenjen za parket, jer ga svi ostali nastavci vrlo lako izgrebu i oštete.

Pročitajte još: NIKADA ne solite kajganu, biće VODENA! Slavni KUVAR otkriva malu, ali VAŽNU TAJNU kako se spremaju jaja

Bilo bi dobro da na nogare nameštaja, pogotovo stolica, stavite “flekice” od filca ili nekog drugog mekog materijala i tako izbegnete nastajanje ogrebotina prilikom njihovog čestog pomeranja.

Takođe, parket nemojte da osvetljavate jakom rasvetom, ni prirodnom ni veštačkom, jer mu može promeniti boju. Fleke različitih nijansi nastaće i ako prolivenu tečnost ne obrišete odmah, već dozvolite da je drvo upije, bilo da je u pitanju voda, kafa, sok ili vino.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas