· · Komentari: 0
Neminovnost

Čini se da će tek "dačija" na struju "elektrifikovati" široke narodne mase

Ne koči masovniju prodaju elektromobila dužina punjenja baterije ili "mala" autonomija već cena

1594900502_Small-3003-DaciaSpringElectricConcept.jpg
Foto:"Dačija"

Internetom kruže fotografije, navodno "patentni crteži" nove električne "dačije" koja bi trebalo da se pojavi početkom sledeće godine. Oni su skoro istovetni onima koje je "Dačija" predstavila proletos kao konceptno vozilo "Spring".

Kada je nekadašnji šef "Reno-Nisan alijanse" Karlos Gon, pre nego što je "naišao na nerazumevanje izvesnih japanskih istražitelja" rekao da hoće mali, pristupaćni električni automobil koji bi prodavao u celom svetu ponudili su mu "Reno K-ZE siti". Gradski automobil sa 26,8 kilovat.časovnom baterijom dometa oko 270 kilometara. Čini se da je to to! Nova "dačija" koja će se pojaviti na proleće u Evropi, po svemu sudeći doneće masovniji elektrifikaciju voznog parka.

Foto:"Dačija"

Jer, nije "zapelo" ako autonomije (već ima vozila sa autonomijom od 500 i više kilometara) ni sa dužinom punjenja (većina vozila se sada puni do 80 odsto kapaciteta za 30-tak minuta). Stvar je u ceni. Jer i maleni "fiat 500" košta više od 30.000 evra. Čak ni sa subvencijama, koje države neće davati doveka, električni automobili su preskupi za prosečnog kupca.

Ali, ako cena , kao što se pretpostavlja, mada se "Dačija" nije nigde zvanično oglasila po tom pitanju, ne bude prelazila 10.000 evra onda će to biti sasvim druga pesma.

Pročitajte još:Sa ovim elektromobilom moći ćete da odete iz Beograda do Niša i nazad BEZ DOPUNE baterije

Primarno razvijena na bazi "reno kvida" za tržište Vrazila i Indije, "dačija spring" je zadržala iste mere kao "K-ZE siti". Duga je 3.74 m , široka 1.58 m visoka 1.48 m sa 2.42 metra međuosovinskog razmaka.Masa vozila je 921 kilogram a zapremina prtljažnika 300 litara.

Pročitajte još:Slažete li se? Odlučeno koja je boja automobila najomiljenija

U Kini, model koji bi trebalo da bude pandan ovom (tamo se prodaje sa bedžom Renoa) najskuplja verzija košta tek nešto više od 10.000 dolara! Srednji paket opreme nešto više od devet a početni oko osam hiljada dolara.
Na tome se bazira i naš optimizam da ćemo sledećeg proleća videti "dačiju" na struju po razumnoj ceni.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.