· · Komentari: 0
MOJ DOM

Čista KUHINJA je pola zdravlja vaših ukućana: Ovo su četiri NAJPRLJAVIJA MESTA sa kojima hrana dolazi u dodir

Kuhinja je najčešće glavno mesto okupljanja cele porodice, ali i izvor zaraze...

1619101872_Depositphotos_168567436_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Kuhinja je omiljeno mesto cele porodice, posebno kada se u njoj krčka nešto lepo. Ipak, i žene su svesne da ona nikada nije dovoljno čista i da uvek ima onih kritičnih mesta, kna kojima se prljavština uvek iznova nakuplja. 

I dok šporet, frižider ili rernu redovno čisto jer smo svesni koliko su prljave, postoje predmeti u kuhinji o kojima ne vodimo toliko računa, a koji su najprljaviji. Donosimo vam spisak stvari na koje morate obratiti malo više pažnje.

1. Flaše za vodu za višekratnu upotrebu

Ove flaše ili bokale potrebno je redovno čistiti, posebno ukoliko ih iznosite iz svoje kuće. Naime, spoljni deo flaša čisti se osnvnim sredstvom za čišćenje, a poklopac i unutrašnji deo tečnošću za sudove. 

2. Kvake i okovi za otvaranje kuhinjskih elemenata

Ovo su mesta koja dodirujemo često i prljavim ili mokrim rukama i koje je neophodno čistiti, redovno kao i pult.  Kvake našpricajte dezinficijensom i pustite da stoji najmanje dva minuta. Nakon toga ih prebrišite krpom i pustite da se osuše.

3. Kuhinjski pult

Kuhinjski pult je posebno važan izvor zdravlja jer na njemu jedemo, pripremamo obroke ili ostavljamo i neke druge stvari. Kada čistite pult poželjno je da nosite rukavice. Za čišćenje možete koristiti alkoholni rastvor sa najmanje 70% alkohola i dezinficijens.

4. Sunđeri i krpe

Redovno čišćenje ovih predmeta može sprečiti širenje bakterija. Sunđere je potrebno menjati jednom nedeljno. Nakon korišćenja, sunđere pustite da se dobro osuše.  Krpe za posuđe takođe treba prati u vrućem ciklusu u mašini i dobro osušiti pre upotrebe.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.