· · Komentari: 0
VITKE

CITRUS DIJETA tokom "onih dana" skida kilograme i diže imunitet

Jedite više voća tokom menstruacije, jer će to povećati unos vitamina i smanjiti želju za šećerom.

1608456977_Depositphotos_54219267_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Tokom menstrualnog ciklusa potrebe za hranom se znatno menjaju. To se dešava ne samo usled aktivnosti hormona, već i zbog toga što u tom periodu žene gube esencijalne minerale i vitamine.

Da bi se nadoknadili ti gubici, stručnjaci za ishranu preporučuju trpezu koja može da bude od pomoći kod bolova, grčeva, nadutosti, glavobolje, mučnina i umora.

Pročitajte još: Zimi KIČMA "plače" od bolova, a najviše prija joj sasvim OBIČNA stvar

Šta (ne) jesti
Namirnice koje se savetuju tokom menstruacije su brokoli, banane, crna čokolada, losos, đumbir i citrusi. Tokom ciklusa trebalo bi da se izbegavaju mleko, grickalice i slatkiši, kafa i začinjena hrana.

Gvožđe je mineral koji se najviše gubi tokom menstrualnog ciklusa, a brokoli može da pomogne da se taj gubitak nadoknadi. Banane su pune kalijuma, magnezijuma i vlakana. Crna čokolada sadrži obilje zdravih minerala poput gvožđa, magnezijuma, antioksidanata i flavanola.

Banane i crna čokolada - obavezno!

Losos bi trebalo uključiti u svakodnevnu ishranu, jer sadrži zdrave omega-3 masne kiseline i bogat je izvor proteina. Losos za vreme ciklusa umanjuje upale, ublažava grčeve i reguliše menstrualni ciklus.

Đumbir je dobar za kontrolu upale, ali takođe će pomoći kod ublažavanja menstrualnog bola. Za bolove u trbuhu, svež đumbir se može dodati u čaj, kako bi ublažio bolove.

Pročitajte još: Kako da se nivo HOLESTEROLA reguliše na prirodan način?

Citrusi su posebno dobri jer osim vitamina, sadrže mnogo vlakana i vode. Dobri su za ublažavanje mučnina i drugih neugodnih stanja koja se dovode u vezu sa ovim mesečnim periodom kod žena.

Foto: Depozit

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice sa suvim grožđem, orasima i jogurtom

Užina: čaj od đumbira i 40 g crne čokolade

Ručak: prebranac i kupus salata

Užina: banana

Večera: potaž sa pilećim mesom i povrćem po izboru

Pročitajte još: Kako se osloboditi zavisnosti od ŠEĆERA?

Utorak

Doručak: tunjevina, zelena salata i hleb

Užina: limunada i 40 g crne čokolade

Ručak: punjene paprike

Užina: dve mandarine

Večera: prepečen hleb sa humusom i lososm

Losos zasiti, a ne goji Foto: Depozit

Sreda

Doručak: bareno jaje, ajvar i dve kriške hleba, čaj od đumbira

Užina: 40 g crne čokolade

Ručak: riba sa barenim krompirom i brokolijem

Užina: pomorandža

Večera: palenta sa kiselim mlekom

Pročitajte još: Potreban je samo 21 minut: Ove subote radimo HIIT TRENING sa trenerom Marijom (VIDEO)

Četvrtak

Doručak: topli sendvič i šolja čaja od đumbira

Užina: 40 g crne čokolade

Ručak: meso po izboru sa salatom od barenog brokolija

Užina: banana

Večera: sendvič sa lososom

Pročitajte još: Polovinu dana provedete sedeći? Evo koliko bi trebalo da se krećete dnevno

Petak

Doručak: riblji fileti i zelena salata

Užina: pomorandža i 40 g crne čokolade

Ručak: dinstana teletina i salata od barenog brokolija

Užina: banana

Večera: pita sa krompirom i šolja jogurta


Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.