· · Komentari: 0
KOVID

Crvenilo, peckanje i "igranje" oka može da bude simptom OPAKE bolesti

Konjuktivitis može da se javi i kao prvi znak kovida, ali i da se postepeno razviju kao posledica ovog oboljenja.

1607932379_Depositphotos_363343166_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Sa porastom broja inficiranih virusom korona, lekari sve češće uočavaju nove simptome koji ukazuju da je pacijent zaražen, pa se tako ispostavilo da ovu zaraznu bolest prate i konjunktivitis i druge oftalmološke smetnje.

Pročitajte još: TRI SAVETA nutricioniste za jačanje imuniteta tokom pandemije KORONA VIRUSA

Doktorka Dijana Risimić, zamenica direktora Očne klinike Kliničkog centra Srbije, kaže da oftalmološke manifestacije kovida 19 nisu česte, ali da kada se jave mogu da budu vrlo ozbiljne:

- Još nije dovoljno poznato koje promene na oku ovaj novi soj virusa korona može da uzrokuje. Zasad je primećeno da SARS KoV-2 najčešće dovodi do virusnog konjunktivitisa, koji se javlja uglavnom rano, na samom početku bolesti i manifestuje se crvenilom, suzenjem i osećajem stranog tela u oku. Upala konjunktive oka može da bude i prvi znak infekcije, ali može da se javi i kasno, tek 13. dana bolesti. Od drugih simptoma na oku koji se javljaju kod inficiranih koronom su i pojava suvoće očiju, povećana osetljivost na svetlost, suzenje, zamagljen vid, oticanje kapaka i pojačana sekrecija.

Dupla slika i nevoljni pokreti oka mogu da se jave na početku, ali i 13. dana kovida...

Lista simptoma koje kovid može da uzrokuje, kada je o očima reč je prilično podugačka.

- Iako dosta retko, prijavljeni su i neuro-oftalmološki poremećaji poput duplih slika, paralize očnih mišića i nevoljnih pokreta očiju - kaže dr Risimić. - Takođe, kovid 19 može usled jakog zapaljenskog odgovora organizma i zgrušavanja krvi da dovede i do vaskularnih oboljenja oka. Tako da je zabležena i pojava krvarenja na očnom dnu, ali i zapaljenja krvnih sudova oka i tromboembolija krvnih sudova mrežnjače.

Pročitajte još: Doktor Tiodorović upozorava: Brzo test na koronu iz APOTEKE je brz, ali...

Zašto korona, osim pluća, bubrega i srca pogađa i oči doktorka Risimić objašnjava:

- SARS-KoV-2 je deo porodice beta-koronavirusa i može da utiče na promenu ACE2 receptora u ljudskom telu. Ovih receptora osim u plućima, srcu, bubrezima i tkivu creva ima i u očnom tkivu. Postojanje ACE2 u rožnjači omogućava virusu korona da prođe očnu površinu i širi se u druge delove tela, bilo putem krvi ili nervnim putem. Postojanje očnih simptoma i mogućnost prenošenja infekcije kovida 19 putem kapljica predstavlja opasnost kako za pacijente, tako i za medicinsko osoblje, pa je veoma važno usvajanje preventivnih mera za individualnu zaštitu očiju i rano prepoznavanje očnih simptoma kod pacijenata sa sumnjom na ovo oboljenje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.