· · Komentari: 0
HRANA ZA OČI

Čudesne biljke: Oblog UTEHA za OČI leči alergiju

Mnoge biljke se od davnina koriste za lečenje bolesti očiju. Ružina vodica tako može da smiri umorne oči, borovnica poboljša vid a turšija smanji kataraktu.

1617869056_Vidac.jpg
Foto: Piksabej

Sugerišemo ipak da se uvek najpre javite lekaru ali i da biljne recepte koristite u sklopu terapije jer mogu ubrzati i olakšati lečenje.

Pročitajte još: Lepo lice imaju žene koje jedu kolagen: Sok, riba i šaka zrnevlja su delotvorniji od skupih krema

U Indiji je sprovedeno istraživanje koje je potvrdilo da su starije osobe koje hranom unose male količine vitamina C više sklone da dobiju kataraktu! Ova bolest predstavlja urođeno ili stečeno zamućenje sočiva oka koje uzrokuje velike teškoće s vidom, naročito kod starijih osoba.

Ko unosi vitamin C ima 39% manji rizik od katarakte.

Indijsko otkriće se temelji na podacima o ishrani za 5.600 ispitanika starijih od 60 godina kojima je merena i prisutnost vitamina C u krvi. Pokazalo se da proporcionalno s povećanjem prisutnosti vitamina C u krvi opada rizik za kataraktu. Ispitanici s najvećom koncentracijom vitamina C u krvi imali su oko 39% manji rizik da dobiju kataraktu i nakon što su istraživači u obzir uzeli uticaj faktora kao što su prihodi, pušenje, povišeni krvni pritisak i dijabetes.

Pročitajte još: RUSKI kardiolog Mihajlovič otkriva tajnu dugovečnosti SRBIMA: Šest vežbi za ZDRAVU KIČMU i u desetoj deceniji života

Paradajz

Štiti oči od katarakte i degeneracije makule, zahvaljujući bogatstvu bakra, likopena, minerala i vitamina E, A i C. On sadrži i antioksidante zeaksantin i lutein, koje ljudsko telo ne sintetiše već se moraju unositi hranom, a veoma su važni za zaštitu oka od oštećenja izazvanih svetlom. Paradajz je i jedino povrće koje i posle termičke obrade zadržava likopen, koji tako postaje još hranljiviji jer ga telo lakše apsorbuje.

Oblog pomaže kod alergija zbog kojih peku oči.

Foto: Depozit

Oblog od čajevca
Infekcije očiju mogu biti uzrokovane virusima i bakterijama. U oba slučaja, leče se pomoću rastvora čajevca. Natopite gaze i stavljajte dva puta dnevno. Kod kupovine rastvora morate paziti da ne sadrže primese alkohola.

Obloge za alergijske tegobe očiju

Alergijske tegobe očiju najčešće dovode do upale koje se manifestuju svrabom i suzenjem očiju. Za lečenje tih alergijskih tegoba koristi se smesa rastvora mirte i rimske kamilice. Natopite gaze, lezite i držite ih na očima 15 minuta. Obloge stavljajte ujutro i uveče.

Zbog aelrgija svrbe oči

Vidova trava

Zove se i vidac, biljka je o kojoj najviše govori njeno ime. Na francuskom je zovu "razbijač naočara", na italijanskom "svetlo za oči", a na nemačkom "uteha za oči".

Pročitajte još: RUSKINJA Viktorija Semjonova: SMRT dolazi iz creva, zato ih moramo čistiti od TOKSINA (RECEPT)

Ova biljka se najviše koristi kod slabosti očiju zbog premorenosti od čitanja ili pisanja, upale rubova kapaka, upale šarenice, glaukoma, upale suzne žlezde, konjuktivitis. Kašičicu biljke prelijte decilitrom prokuvane vode. Neka stoji poklopljeno dva minuta. Procedite kroz sterilnu gazu. Ispirajte oči tri do četiri puta na dan, a svakako ujutro i uveče. Potrudite se da čaj za obloge uvek bude svež.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.