· · Komentari: 0
LEK IZ PRIRODE

Čudesni EUKALIPTUS: Leči prehladu, ublažava STRES, rešava malaksalost (RECEPT)

Iako je nadaleko čuven kao hrana koala u Australiji,ova biljka deluje kao antiseptik na organizam

1611099033_Depositphotos_25904555_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Listovi eukaliptusa su izuzeto lekoviti pa se u narodnoj medicini najviše koriste za bolesti disajnih organa jer sadrže velike količine raznovrsnih esencijalnih ulja.

Pročitajte još: Prelaskom na ŽENSKE CIGARETE nećete prestati sa PUŠENJEM, samo će se desiti OVO

Posebno je značajan kao snažan antiseptik. Ulja eukaliptus imaju i antiupalna i antibakterijska svojstva, zbog čega i imaju širu lepezu delovanja, a kao lek su ih prvi otkrili Aboridžini.

U slučaju prehlade poželjno je da se pre spavanja nekoliko kapi ulja sipa u ovlaživač vazduha pa će lekovito dejstvo trajati cele noći.

Danas je poznato da eukaliptus pomaže kod gripa i prehlade. Uništava bakterije, a eterično ulje podstiče izlučivanje sluzi i čisti bronhije. U slučaju prehlade poželjno je da se pre spavanja nekoliko kapi ulja sipa u ovlaživač vazduha pa će lekovito dejstvo trajati cele noći.  Ulje ovog drveta osvežava misli i prija čulima, pa je pogodno kod iscrpljenosti i stalne izloženosti stresu.

Čaj protiv malaksalosti
Priprema se tako što se u 2 dl ključale vode ubaci prstohvat ili dva suhog lišća eukaliptusa i ostavi da provri nekoliko sekundi. Potom se ostavi da odstoji još 10 minuta. Prohlađen čaj se procijedi. Piju se dvije do tri šolje dnevno.

Kako se koristi ulje?

Pročitajte još: Vreme je za nove odluke: GODINU ZAPOČNITE VEŽBAMA sa trenerom Marijom (VIDEO)

Eterično ulje eukaliptusa se posebno preporučuje za inhalaciju upaljenih sinusa i kod teže prehlade. Priprema se tako što se 10 kapi ulja doda u posudu vrele, ali ne i ključale vode. Inhaliranje sa vrši dubokim udisanjem pare nekoliko puta dnevno, 10 do 15 minuta.

Pročitajte još: Da li imate kukuruzno brašno? Nećete verovati šta možete njime da OČISTITE

 Ulje je delotvorno i protiv karijesa, kamenca, upale desni i infekcija usne duplje jer uspešno uništava sve mikrobe. Zato se stavlja u paste za zube, vodice za osvežavanje daha i razne dentalne proizvode.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.