· · Komentari: 0
NADLJUDI

ČUDESAN BEG Stanislova Kurilova i još neverovatnija SMRT ovog čudnog čoveka

Sovjetski okeanolog je uspeo da pobegne na Zapad skočivši sa broda u okean i plivao je bez prestanka tri dana i tri noći...

1611135010_scuba-diving.jpg
Foto: Piksabej

Čak i kada situacija izgleda bezizlazno, moguće je pronaći izlaz - samo ako imate dovoljno hrabrosti i pameti. To je pokazao sovjetski okeanolog Stanislav Kurilov.

Pročitajte još: "Svevideće oko" je DOKAZ: Među nama su POSMATRAČI i to je razlog zašto nas VANZEMALJCI OTIMAJU

Rođen u Vladikavkazu, na jugu Rusije, 1936. godine, odmalena je voleo vodu i plivanje. Pokušao je čak da se kao maloletnik zaposli u Baltičkoj floti, što mu nije uspelo. Studirao je psihologiju, završio nautičku školu, a diplomirao okeanologiju u Lenjingradskom hidrometeorološkom zavodu.

Sestra u Kanadi
Dozvolu za odlazak na inostrano službeno putovanje nije mogao da dobije, pre svega zato što je njegova sestra živela u Kanadi, pa se smatralo da postoji realna opasnost da prebegne kod nje.
Bio je instruktor ronjenja u Vladivoskoku.

Posle toga radio je u ogranku Instituta za okeanologiju Akademije nauka SSSR-a u Lenjingradu, bio instruktor ronjenja u dubokom moru na Institutu za biologiju mora u Vladivostoku.

Osim mora, privlačila ga je i joga, koju je učio iz prokrijumčarenih knjiga, jer je to bila tabu-tema u SSSR-u, i počeo ozbiljno da razmišlja o odlasku iz zemlje.

Brod "Sovjetski Savez" krenuo je ka ekvatoru...

Kurilov je počeo da traži način za bekstvo, a izlaz se pojavio spontano, kada je ugledao reklamu za krstarenje brodom "Sovjetski Savez", koji je decembra 1974. polazio iz Vladivostoka i trebalo da plovi do ekvatora i nazad. Budući da nije bilo predviđeno pristajanje u luke, nije mu bilapotrebna izlazna viza.

Pročitajte još: ANTARKTIK krije NAJVEĆU TAJNU na svetu: ATLANTIDA se nalazi pod ledom?

Kurilov 1974. godine Foto: Youtube/ screenshot  RvI VT2

Bez problema se ukrcao i, izračunavši optimalnu rutu na mapi, u noći 13. decembra 1974. Stanislav je skočio sa krme sa visine veće od 12 metara. Čudesno je izbegao da ga raskomada propeler, navukao je peraja i masku i zaplivao prema obali.

Plivao je na otvorenom okeanu tri dana...

Bez sna, hrane i vode za piće, i bez ikakve dodatne opreme, plivao je otvorenim okeanom gotovo tri dana i noći. Konačno je dospeo do obale ostrva Siargao (Filipini). Zbog problema sa navigacijom i strujama, planiranih osamnaest kilometara pretvorilo se u skoro stotinu. Izdržljivost koju je pokazao Kurilov, po njegovim rečima, bila je rezultat dugogodišnjeg vežbanja joge.

Bez sna, bez hrane, bez odmora doplovio je do...

Informacije u bekstvu ubrzo su dospele u međunarodnu štampu, i posle istrage od strane filipinskih vlasti i pritvora, deportovan je u Kanadu i dobio kanadsko državljanstvo. U odsustvu je u SSSR-u osuđen na 10 godina robije - zbog izdaje zemlje.

Pročitajte još: Seljak je iskopao ČINIJU i svima je bilo jasno da je VEOMA STARA, a onda je usledio ŠOK i pitanje: KAKO JE STIGLA OVDE?

Intervju Foto: Youtube/ screenshot  RvI VT2

U Kanadi je Kurilov prvo bio pica-majstor, ali ubrzo je ostvario svoj san i počeo da radi za kanadske i američke kompanije koje su se bavile istraživanjem mora (pronalaženje minerala na Havajima, rad na Arktiku, okeanografska istraživanja u ekvatorijalnim vodama).

U Kanadi je radio kao pica majstor, a onda postao izraelski državljanin.

Tokom jednog od svojih radnih putovanja u SAD, sastao se sa izraelskim piscima Aleksandrom i Ninom Voronel. Na njihov poziv posetio je Izrael, gde je upoznao tamošnju novinarku Jelenu Gandeljevu, 1986. su se venčali i Kurilov je postao izraelski državljanin.

Pročitajte još: Misterija Hrtkovaca BRUJI SRBIJOM: Posle ZLATNE KACICE, lopovi PLJAČKAJU rimske vile pod okriljem noći i traže BLAGO (FOTO)

Izgledalo je da je sve "došlo na svoje": bavio se poslom koji voli, bio je sa ženom koju voli i bio je - slobodan... A onda se dogodilo nešto što, teoretski, ne bi trebalo da se desi iskusnom roniocu: 29. januara 1998, prilikom ronjenja na Tiberijadskom jezeru u Izraelu, oslobađajući aparaturu koje je bila upetljana u ribarske mreže - Kurilov se zapleo u mreže i ostao bez kiseonika. Sahranjen je u Jerusalimu na malo poznatom groblju nemačke zajednice templara.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.