· · Komentari: 0
prirodno

Čuvajte kore od citrusa: One pomažu vašim biljkama na sedam načina!

Iznenađujuća namena citrusa. Čuvajte kore!

1625316635_oranges-3957481_1920.jpg
FOTO: Piksabej

Sledeći put kada budete jeli pomorandžu ili limun, ne bacajte kore. Vaše biljke mogu od njih imati veliku korist. 

Podelićemo sa vama prednosti upotrebe kore citrusa u bašti i kako ih efikasno možete koristiti.

Pročitajte još: Posle grickanja, LJUSKE semenki i koštunjavog voća stavite u zemlju i gledajte kako vam biljke bujaju! (VIDEO)

Sastojak komposta

Kore agruma su dobar izvor azota, fosfora i kalijuma. Ako kod kuće pravite kompost, bacite ih u kantu za kompostiranje. Obavezno ih iseckajte na sitne komade pre kompostiranja, jer će se brže razgraditi. 

Foto: Piksabej

Odbija insekte

Štetočine mogu da unište vaše biljke, a pošto želite da izbegnete upotrebu hemijskih pesticida, kore od citrusa nude prirodno rešenje. Jednostavno stavite kore u blizini napadnute biljke ili blizu pogođenog područja biljke. Većina štetočina poput biljnih vaši ne voli miris citrusa i napustiće biljku. Ako imate mačku ili psa za kućne ljubimce, kore će ih sigurno udaljiti i od vaših biljaka.

Kiseli zemljište

Neke biljke poput rotkve i paprike vole kiselo tlo. Ako u svojoj bašti imate biljke koje vole kiselije tlo, osušite kore od citrusa, pretvorite ih u puder i pospite po zemlji. Ovo će povećati kiselost tla i opskrbiti ga i drugim hranljivim sastojcima.

Otarasite se mrava

Mravi mogu predstavljati pravi problem u bašti i na terasi, pogotovo jer imaju tendenciju da oštete koren biljke. Kore limuna su prirodni neprijatelji mrava i dodavanje ovih biljkama je sjajan, netoksičan način da se rešite problema.

Foto: Piksabej

Prirodna podloga za seme

Ako vam je potrebna organska podloga za seme, možete koristiti koru citrusa kao osnovu za rast vaših sadnica. Samo probodite malu rupu na dnu kore za drenažu, napunite je dobrom mešavinom zemlje, dodajte svoje seme i poprskajte sa malo vode, a kada vaše sadnice budu spremne da se presade, samo prenesite koru sa sadnicom u zemlju. Kora će se kompostirati direktno u zemlji i dodaće hranljive sastojke. 

Odbija komarce

Komarci očigledno mrze miris citrusa. Ako želite da ih se rešite, trljajte kore po koži ili ih postavite oko svoje bašte ili terase i trebalo bi da ih njihov miris drži podalje. 

Pročitajte još: Biljke obožavaju GORKU SO: Šest načina upotrebe u baštovanstvu! (VIDEO)

Privlači leptire

Kora agruma je za neke insekte noćna mora, ali može privući leptire u vašu baštu. Samo ostavite kore u plitkoj posudi i njihov slatki miris i ostaci sokova privući će leptire. Ovo će dodati malo boje i ambijenta vašoj bašti i pomoći u oprašivanju biljaka.
 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.