· · Komentari: 0
TRENING

Da biste izdržali DUGO SEDENJE i sprečili povrede OJAČAJTE noge vežbom od 15 MINUTA

Da biste se lakše kretali i bolje podnosili duže stajanje u mestu neophodno je da se ojačaju mišići nogu.

1604054237_Depositphotos_4016314_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Jaka muskulatura onemogućava zglobovima da se nekontrolisano pomeraju, a samim tim se smanjuje i mogućnost povrede. Zato vam predlažemo plan vežbi koje bi trebalo da radite nekoliko dana u nedelji po 15 minuta. Noge će od njih biti kao izvajane, a mišići zategnuti i to za samo mesec dana. 

Podizanje iz polučučnja

Stanite ispred stolice. Iskoračite, pa se spustite u polučučanj. Drugu podignite na deo stolice na kome se sedi - tako da se stopalo na sedalni deo oslanja samo prstima, a butina noge koja je oslonjena o pod mora da bude paralelana sa podom. Karlicu spustite što bliže podlozi, a zatim je podignite tako da ispravite kolena. Podizanje ponovite deset puta jednom, a zatim deset puta drugom nogom.

Pročitajte još: Ako se zdravo hranite i vežbate, ne znači da radite DOBRO SEBI: Ovo su RAZLOZI

"Izvlačenje iz kuka"

Na pod postavite prostirku za vežbanje ili ćebe. Uvek vodite računa da imate nešto mekano ispod kolena kada ste oslonjeni na njih jer su povrede kolena vrlo česte u takvim situacijama. Postavite stolicu ispred sebe i rukama se oslonite na deo za sedenje, tako da je trup paralelan s podom. 

Ponavljajte vežbu deset puta.

Podignite nogu u visini tela i snažno zategnite prste na stopalima. Držite nogu u vazduhu deset sekundi izvlačeći je iz "kuka", a zatim je polako vratite na podlogu. Vežbu ponovite deset puta dižući naizmenično jednu pa drugu nogu.

Foto: Depozit

Pročitajte još: Trčite! Ovaj vid rekreacije VRAĆA MENTALNU SNAGU

Sedenje sa izdržajem

Stanite ispred stolice, ispružite ruke iznad glave i snažno ih zategnite prema plafonu. Polako se spuštajte u sedeći položaj. Kada dođete otprilike na udaljenost od oko 10 cm od stolice, zadržite se u tom položaju 10 sekundi, snažno istežući ruke, a tek potom sedite. Zatim vežbu uradite u obrnutom smeru tj. ustajte polako sa zadržavanjem od deset sekundi na udaljenosti od 10 cm od stolice. Vežbu ponoviti deset puta.

Pročitajte još: Ovih 10 RAZLOGA probudiće vam ŽELJU ZA ŠETANJEM već danas

Zatezanje i opružanje

Lezite na bok, gornju nogu postavite na stolicu. Donju nogu koja je provučena ispod stolice podignite od podloge i približite stolici. 

Vežbajte na podu i koristite stolicu.

U ovom položaju ispružite prste na stopalima, a zatim ih ponovo zategnite ka licu. Ovo ponovite deset puta ne spuštajući nogu na podlogu. Vežbu ponovite deset puta prvo jednom, a zatim drugom nogom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.