· · Komentari: 0
BRAK

Da li i vi pravite ove bračne grešake? Previše ugađanja, izostanak negovanja ili ipak ovo?

Ono što ne znate o braku može da prouzrokuje problem.

1616691153_Depositphotos_243760904_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Na primer, ukoliko ne govorite šta želite, vaš suprug hoda u mraku – i verovatno vam neće ispuniti želje. Način na koji pričate o problemima, može pogoršati situaciju. Spavaća soba je takođe značajna.

Ovde možete naći pet stručnih saveta o tome kako da izbegnete ili ispravite greške koje vas mogu koštati braka ili koje mogu uzdrmati njegove osnove. Bez obzira da li greške pravite vi ili vaš suprug, preduzimanje pozitivne akcije može napraviti veliku razliku.

Pročitajte još: Prepoznajte ih: 5 suptilnih znakova da vas partner ne poštuje

1. Previše ugađanja

Neke žene su previše spremne da odustanu od onoga što žele, kaže Suzan Hajtler, klinički psiholog iz Denvera i autor kursa za poboljšanje bračnih veština.

Sve se vrti oko...
Neke žene bi radije bile u fazonu "sve se vrti oko njega", umesto da teže da budu u fazonu koji je karakterističan za muškarce, a to je da se sve vrti oko njih, kaže Hajtler.

Hajtler ovu pojavu, u kojoj je žena suprugu dodatak, a ne ravnopravni partner, naziva "dodatak-pojava".

Neke žene bi radije bile u fazonu "sve se vrti oko njega", umesto da teže da budu u fazonu koji je karakterističan za muškarce, a to je da se sve vrti oko njih, kaže Hajtler.

- Obično se plaše da to može izazvati svađu ili neprijatnost, ili misle, na podsvesnom nivou, da moraju da potisnu svoje želje da bi sačuvale svoju vezu - kaže ona.

Osećaj bespomoćnosti vodi besu koji na kraju iskipi.
Foto: Depozit

Šta je rešenje za ove žene? Izrazite svoju zabrinutost racionalno, bez obzira da li se radi o kućnim poslovima, roditeljskim obavezama, ili možda o nedostatku vremena za sebe ili druženja sa suprugom.

Pročitajte još: Mamine maze ili Edipov kompleks: Ovaj tip muškaraca obavezno treba izbegavati

Na primer, on možda voli da igra golf vikendom, a ona možda želi da on provodi vreme sa porodicom.

- Ukoliko se ona izjasni, moguće je da će naći bolji aranžman - kaže Hajtler.

Možda će se dogovoriti da se ljeti prebace na softbol ligu i da to bude porodični događaj.

2. Nejasna očekivanja

Parovi koji najbolje funkcionišu u braku su još na početku postavili očekivanja vezana za podelu poslova, roditeljstvo i novac, kaže porodični i bračni terapeut Eli Karam, doktor nauke i asistent profesor terapije za parove na Univerzitetu u Luzvilu.

Ipak, mnogi parovi nemaju diskusije ove vrste i funkcionišu po principu auto-pilota.

 - Mnogi parovi funkcionišu tako da, zbog načina na koji su odrastali, pretpostavljaju da ukoliko nešto odgovara njima, odgovara i njihovim partnerima - kaže Karam.

Pročitajte još: Preljubu priznaje 20% muškaraca, a žena?

Ozlojeđenost se vrlo lako može izgraditi ukoliko se očekivanja razlikuju ili su razbijena teškom realnošću. Na primer, kaže on, neke žene "misle da će dolazak bebe promeniti njihovog muža i približiti ga. Ono što znamo o braku jeste da kada dođe prvo dete zadovoljstvo brakom veoma opada. Da su to znali pre braka... bili bi u mogućnosti da predvide uobičajne prepreke i da ne paniče kada se prepreke dese".

3. Podcenjivanje uticaja tona glasa

Bez obzira da li se radi o muškarcu ili ženi, ton glasa može predstavljati problem ukoliko je iole obojen negativnošću.

Foto: Depozit

Ukoliko imate nekih briga, "verbalizujte ih uz poštovanje" umesto frustriranim, iritiranim glasom, ohrabruje Hajtler.

Svakako razgovarajte o onome što vas muči, ali uradite to na način koji je okrenut rešenju, a ne na način koji će vas samo još više udaljiti od rešenja.

Pročitajte još: Dokazano: Seks u dvadesetim je najgori, a evo kada je najbolji!

4. Nekompatibilni stilovi komunikacije

Ukoliko osećate da vas suprug ne razume, možda je vreme da ispitate svoj komunikacijski stil.

Neke žene ponavljaju svoje pritužbe ili zabrinutosti više puta ne bi li ih suprug razumeo. Neki muškarci to mogu nazvati zanovetanjem, ali se možda samo radi o različitim komunikacijskim stilovima.

"Potražnja povlačenja"
Karam ovo naziva "potražnja-povlačenje" dinamika: Jedna osoba želi da razgovara, ali druga osoba nije našla načina da odgovori ili se naizgled zatvorila, što dalje vodi da onaj koji govori počinje da vrši veći pritisak.
Ovo je zlobni šablon!

Ukoliko se ovo dešava često u vašoj vezi, zapamtite da treba da pustite vašeg supružnika da apsorbuje ono što govorite i da mu pružite "šansu da testira ono što je čuo" - kaže Karam.

Može biti korisno ako detaljno analiziramo šta su urođene crte ličnosti, a šta se može menjati.

Citirajući rad analitičara brakova i parova, Džona Gotama, Karam kaže da je gotovo 70% bračnih problema "večno" što znači da su to ukorenjeni problemi koji se vuku dug vremenski period.

Pročitajte još: Kako manipulisati muškarcima: Muška moć dolazi iz džepa, a ženska iz dignutog nosa

Izazov je da se prepozna ono što se može promeniti. Pomaže ukoliko "idete ka prihvatnju" kaže Karam.

Ne možete promeniti opreznu osobu u osobu koja rizikuje, niti možete promeniti introvertnu osobu u ekstrovertnu osobu.

5. Izostanak negovanja partnera

Neke žene postanu toliko fokusirane na decu, posao i kuću da zaborave na male gestove koji imaju veliki uticaj na stabilnost braka na duge staze.

Foto: Depozit

- U zdravoj vezi ima puno malih gestova pozitivizma i oni se ispoljavaju veoma često - kaže Hajtler.

- Ti gestovi mogu biti osmesi, kontakt očima, zagrljaji ili dodiri, verbalni komentari poput "slažem se" ili "dobar zaključak" ili čak i ta mala reč "da" - dodao je Hajtler.

Slušanje, slaganje, potvrda, privrženost – sve ovo šalje pozitivnu energiju koja obavija suncem oba partnera.

Ovi gestovi podsećaju oba partnera da im je stalo jedno do drugog, a prijateljstvo je srce svakog uspešnog braka, kaže Karam.

Pročitajte još: Nemate momka? Nema veze! Naučnici kažu da je ionako bolje biti singl

Parovi u braku često "funkcionišu po principu zastarelog znanja o sebi" - kaže on, što ih udaljava od pravog užavanja njihovih partnera.

- Mit je da dobar brak održava sam sebe. On predstavlja samopodučavanje i podučavanje partnera. U 34-oj niste ono što ste bili u 24-oj - zaključio je.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.