· · Komentari: 0
SAVET

Da li imate porodične predispozicije za ovo oboljenje: 10 ZLATNIH pravila koja čuvaju bubrege

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini bubreg je jedan od najvažnijih organa, a Kinezi ga čak nazivaju i drugim srcem.

1606838489_VodaDepo.png
Foto: Depozitfoto

Zdravljebubrega ne narušava se preko noći. Do njihovog oštećenja dovodi negativan proces koji traje nekoliko godina, kao rezultat loših životnih navika i nepravilnog ophođenja prema drugim oboljenjima, naročito dijabetesu.

Pročitajte još: Kako se radi VEŽBA DISANJA? Radite je dva puta dnevno i zaboravićete na stres

Takvo shvatanje ima utemeljenje, jer kada bubrezi izgube funkciju ili je ona narušena, svi organi u telu polako gube ravnotežu.

Da bi sačuvali zdravlje ovih vitalnih organa izbegavajte sledeće navike:

Slatkiši
Konzumiranje previše šećera može da utiče na porast nivoa mokraćne kiseline, što često rezultira razvojem nekih oboljenja. Zato birajte poslastice sa više vlakana, a manje šećera, kao što je voće.

Fizička neaktivnost

Vežbanje je odlično za telo i cirkulaciju i može da pomogne u regulaciji šećera u krvi i održavanju optimalne telesne težine. Studije su pokazale da gubitak težine pozitivno utiče na funkciju bubrega.

Gubitak težine pozitivno utiče na bubrege.

Uzdržavanje od odlaska u toalet

Neredovno mokrenje može da bude veoma loše za bubrege, jer se zadržavju toksini koje bi trebalo izbaciti iz organizma. Vremenom, to može da dovede do popuštanja kontrole mokrenja (inkontinencije), kao i bubrežnog kamenca i drugih oštećenja bubrega.

Pušenje

Pušenje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, jer povećava broj otkucaja srca, sužava krvne sudove, šteti krvotoku i dovodi i do arteroskleroze krvnih sudova u bubrezima.

Pročitajte još: Da li ste znali koja je idealna PAUZA između obroka i treninga?

Previše soli
Visok nivo natrijuma u ishrani, bilo u obliku soli ili češće preko skrivenih izvora, veoma je problematičan, pogotovo ako postoji sklonost ka hipertenziji. Grickalice, brze i konzervirana hrana i upakovane namirnice, sadrže velike količine natrijuma.

Visok krvni pritisak

Važno je da se s vremena na vreme kontroliše krvni pritisak, jer hipertenzija je vodeći uzrok oštećenja bubrega.

Lako dostupni lekovi protiv bolova su štetni.

Lekovi "na svoju ruku"

Ne uzimajte tablete i druge medikamente "na svoju ruku". Određeni lekovi mogu da uzrokuju oštećenja bubrega ako se uzimaju na pogrešan način ili se ne prati njihovo dejstvo. Lako dostupni lekovi protiv bolova kao što je acetilsalicilna kiselina i ibuprofen su loši za bubrege ako se uzimaju redovno ili na dnevnoj bazi. Određeni antibiotici takođe mogu biti štetni.

Alkohol
Bubrezi pomažu telu da filtrira štetne stvari iz organizma, alkohol, bubrezi su pod ogromnim pritiskom. Na taj način može da dođe do njihovog oštećenja.

Nedovoljno vode

Pravilan rad bubrega zavisi od adekvatnog protoka tečnosti. Dehidratacija je jedan od razloga za oštećenja bubrega i stvaranje bubrežnog kamenca.

Pročitajte još: Kako da vežbanjem pobedite BOL U ZGLOBOVIMA: Imamo nekoliko saveta

Nepravilna ishrana

Tradicionalno "loše" namirnice kao što su beli pirinač, beli hleb i testenina su dobri za bubrege tako da nemojte da ih eliminišete u potpunosti. Jedite mnogo svežeg povrća i voća. Proteine konzumirajte u umerenim količinama. Biljni i određeni životinjski izvori proteina poput piletine i ribe su lakši za bubrege.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.