Oglas
· · Komentari: 0
PROBLEMI SA KIČMOM

Da li je ANATOMSKA obuća za DECU obavezna, ili je MIT: Za Magazin Novosti objašnjava specijalista ortopedije Milan Mirković

Dr Milan Mirković, sa Instituta za ortopediju "Banjica", u intervjuu za Magazin Novosti odgovorio je na razna pitanja o problemima kičme kod dece.

1630480341_anatomska-obuca-dr-Markovic.jpg
Oglas

Sa dr Milanom Mirkovićem razgovarali smo o najčešćim problemima sa kičmom kod dece, o načinima na koje roditelji mogu da pomognu svojoj deci, o starosnoj granici kada su problemi sa kičmom u pitanju, kao i o anatomskoj obući od malih nogu, za koju i te kako vladaju podeljena mišljenja.

Koji su najčešći problemi sa kičmom kod dece?

- Najčešći problem sa kičmom kod dece su deformiteti kičmenog stuba. Nažalost, u današnje vreme deformiteti kod dece su vrlo česti i predstavljaju oboljenja sa kojima se spinalni ortopedi svakodnevno susreću. Radi se o skoliozama i/ili kifozama.

- Deformitete kičmenog stuba bi trebalo razlikovati od lošeg držanja. Međutim, loše držanje vremenom može prerasti u deformitet - objašnjava dr Mirković.

Koji je glavni uzročnik nastanka deformiteta kičme kod dece? Da li je to sadašnji način života koji podrazumeva manje fizičke aktivnosti, a više sedenja za kompjuterom ili ispred televizora?

Raznoliki faktori dovode do nastanka deformiteta. Vrlo često je u pitanju genetika, a nekada je uzrok nepoznat. Nedostatak fizičke aktivnosti i nepravilno držanje svakako jesu uzrok pogoršavanja postojećeg deformiteta ili uzrok nemogućnosti da se nepravilnost koriguje.

Pročitajte još: Doktor Milan Mirković upozorava: Kriva kičma ometa srce i pluća, a lako se prepoznaje problem

Kako uočiti prve simptome deformiteta kičme kod dece na vreme?

- Potrebno je svoju decu posmatrati. Ukoliko se primeti bilo kakvo neprirodno krivljenje kada se pogledaju leđa deteta, potrebna je reakcija u smislu pregleda adekvatnog lekara. Takođe, asimetrija trupa: karlice, ramena, trouglova stasa, pokazatelji su mogućeg deformiteta. Pored roditelja, lekari koji vode računa o deci trebalo bi da stalno imaju u vidu učestalost ovog problema.

Koja je najefikasnija metoda lečenja? Postoje li neke posebne vežbe koje roditelji mogu da rade kod kuće sa decom, ili neki specifičan sport koji im može pomoći u bržem izlečenju?

- Metode lečenja deformiteta su vrlo precizno definisane i zavise od stepena zakrivljenosti kičme. Najveći broj deformiteta leči se isključivo adekvatnim vežbanjem. Međutim, ozbiljnije zakrivljenosti zahtevaju nošenje midera, a samo deca sa najvećim deformitetima zahtevaju operativno lečenje. Na Institutu za ortopediju “Banjica” lečimo sve vrste deformiteta kičme prateći najnovije svetske standarde. Bilo o kakvom deformitetu da se radi, roditelji ne moraju da brinu da će biti adekvatno sagledan i lečen.

Kada je u pitanju sport, svako usmeravanje ka adekvatnoj fizičkoj aktivnosti može biti korisno. Pogotovu su bitne aktivnosti koje uklučuju aktivaciju mišića uz kičmeni stub. Plivanje, pilates i gimnastičarske vežbe su izuzetno dobre. Ipak, moramo imati na umu da dete koje ima dijagnostikovan deformitet mora raditi ciljane vežbe pokazane od strane stručnog tima, a da je adekvatan sport bitan prateći deo lečenja.

Foto: Privatna arhiva

Znači li šta nošenje anatomske obuće od malih nogu, ili je to samo mit?

- Apsolutno je potrebno da obuća od malih nogu bude adekvatna. Termin anatomska malo je preterano korišćen. Da uprostimo, bitno je da obuća bude udobna i da omogućava ligamentarnu stabilnost, kako bi dete pravilno hodalo.Tako će se pravilno formirati svodovi stopala i tačke oslonca. Ukoliko dete ima deformitet stopala, onda je potrebno da dečiji ortopedi savetuju koju tačno obuću je  potrebno nabaviti.

Pročitajte još: Ove SVAKODNEVNE navike uzrokuju "KRIVO" DRŽANJE TELA

Na koji još način mogu pomoći roditelji svojoj deci?

- Decu bi trebalo od malih nogu učiti šta je dobro za njihovo pravilno razvijanje, i usmeravati ih u prave aktivnosti. Najbitnije je usmeriti ih ka prirodi i sportu. Deca koja budu imala kontakt sa što prirodnijom sredinom i koja budu svakodnevno imala korisne sportske aktivnosti, lakše će prebroditi svaki problem, a pogotovu će se lakše nositi sa problemom deformiteta koji, pored objektivnih tegoba koje izazivaju, mogu biti i veliko psihološko opterećenje za dete.

Postoji li neka posebna starosna granica, ili je svako dete potencijalno ugroženo, bez velike razlike u godinama?

- Najobazriviji moramo biti u fazama najintenzivnijeg rasta. Tada, kada celo telo intenzivno raste, i skolioza i kifoza će najviše napredovati. Tada se dete mora ispratiti sa posebnom posvećenošću. Suštinski svako dete jeste potencijalno ugroženo, i što pre se započne lečenje deformiteta, rezultat lečenja će biti bolji. Kada je koštano-zglobni rast završen, svaka korekcija je teška, a nelečeni deformiteti mogu kasnije dati izuzetno bolna stanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas