Oglas
· · Komentari: 0
DIJETA

Da li banana zaista utiče na gubitak kilograma?

Nutricionista otkriva.

1608721626_Depositphotos_12187338_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Definitivno možete uključiti banane u svoju ishranu a da se ne brinete da ćete pokvariti svoj plan mršavljenja.

Banane su veoma hranljive i pomažu organizmu na različite načine. One su zaista pune kalijuma – oko 375 miligrama po banani.

Pročitajte još: Sve počinje ujutru: Poštujete ova pravila tokom doručka i višak kilograma vas neće brinuti!

– Ovaj mineral deluje u saradnji s natrijumom, kako bi kontrolisao ravnotežu tečnosti u telu – kaže Tamsin Jordan, nutricionista, koji dodaje da povećanje unosa kalijuma može pomoći snižavanju krvnog pritiska.

Banane su, takođe, prepune vitamina C, koji pomaže imunološkom sistemu tela

– Pored toga, vitamin C neutrališe slobodne radikale, čime se smanjuje ćelijsko oštećenje, što pomaže odlaganju starenja kože – kaže Jordan

Pročitajte još: Bogat je ugljenim hidratima, a idealan za mršavljenje: Posebno se konzumira tokom zime

Hranljiva vrednost
Jedna mala, zrela banana ima oko 112 kalorija. Sastoji se od 0,85 grama proteina, 26,4 grama ugljenih hidrata, 2 grama vlakana i 0,3 grama masti. Takođe je bogata vitaminima i mineralima, poput kalijuma, fosfora, magnezijuma, vitamina C i folata.

Vitamin C je dobar i za kožu, jer štiti ćelije od oksidativnog stresa, podržava proizvodnju kolagena i poboljšava hidrataciju kože. Ako volite zelene banane, vaša creva mogu i te kako imati koristi od njih, jer sadrže rezistentan skrob.

Kako tačno banane utiču na gubitak kilograma?

– Postoji zabluda da voće koje sadrži ugljene hidrate nije idealno za mršavljenje – tvrdi Jordan.

Voće može biti odlična hrana za mršavljenje.

Pročitajte još: Ovih pravila se tokom dijete ne morate pridržavati

– Umesto da se fokusirate na to da ne koristite uopšte ugljene hidrate u ishrani, a pokušavate da smršate, samo ih redukujte. Iako konzumiranje banana neće direktno dovesti do gubitka kilograma – jer  ishrana nikada nije toliko jednostavna  – objašnjava Jordan.

Slatki ukus ovog voća zadovoljava žudnju za šećerom

Sadržaj vlakana u banani omogućava sporo oslobađanje glukoze u krvi, što zauzvrat pomaže u kontroli apetita i čini da se duže osećate sitim.

Pročitajte još: Konzumiranje ovih NAMIRNICA u jednom obroku se ne preporučuje!

Kada pričamo o užini, Jordan preporučuje konzumiranje hrane u paru. NJen stručni savet glasi: uparite hranu koja sadrži ugljene hidrate s onom koja je bogata proteinima ili zdravim masnoćama. Dakle, u slučaju banana, dobra opcija je da ih spojite sa kikiriki puterom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas