· · Komentari: 0
PSI I ŠETNJA

ŠETNJA SA LJUBIMCIMA KAO OMILJENA AKTIVNOST: Da li je moguće PREČESTO izvoditi psa napolje?

Kao nikad pre, provodimo u većini slučajeva vreme kod kuće, i podalje od drugih ljudi.

1599478467_woman-892309_1280.jpg
Foto: Piksabej

Budući da smo pod velom socijalne distance, "osuđeni" na naše ukućane i svakako kućne ljubimce, odlazak u šetnju sa krznenim prijateljem je nešto što vas rasterećuje u toku dana. Planiranih 10.000 koraka u toku dana za vas je fantastičan način da se odvojite od omiljene fotelje, ali koliko to prija vašem psu?

DA LI JE MOGUĆE PSA IZVODITI PREČESTO U ŠETNJU?

Pitali smo stručnjake na ovom polju i prenosimo vam njihovo mišljenje. Ukratko odgovor glasi – DA. Sasvim je realno psa izvoditi prečesto u šetnju. Svakako sve zavisi od toga kakav je pas, odnosno kakav je njegov bio ritam. Osim toga vreme je veliki faktor koji igra važnu ulogu u celoj priči. Tokom letnjih meseci poželjno je psa izvoditi u šetnju u ranim jutarnjim ili večernjim satima, kako bi se izbegla dehidratacija. Svakako ako pas ima potrebu za izlaskom iz kuće u toku dana (a ima sigurno), takve šetnje ne treba da traju duže od 5 minuta.

Foto: Piksabej

Pročitajte još: Kako PSI PRODUŽAVAJU NAŠ ŽIVOT i čine da živimo zdravije

KOJA JE PRAVA KOLIČINA ŠETNJE ZA PSA?

Kao što smo već naglasili zavisi od psa. Mlađi psi i manje rase su obično puni energije i spremniji za duže šetnje, dok starijim i većim psima odgovara laganiji tempo i kraća šetnja. U proseku veterinari preporučuju na dnevnoj bazi dve šetnje od po 30 minuta uz odlazak u toalet. U celoj priči najvažnije da obratite pažnju na to kako se pas ponaša u toku šetnje. Ako vam se čini da je ispuviše umoran da bi šetao 30 minuta, skratite šetnju. Takođe ako vuče povodac od kuće ka ulici, znači da mu nije bilo dovoljno i da želi još da šeta uz vas. 

Foto: Piksabej

Pročitajte još: Čak i gledanje RIBICA u akvarijumu umiruje, a DOKTORI uvek prepoznaju ko od pacijenata ima PSA

ZNACI DA PSA PREVIŠE VODITE U ŠETNJU

Ako vaš pas čim uzmete povodac u ruke beži u drugu sobu ili se sakriva ispod stola, znak je da je umoran i da ne želi u šetnju. Vaši zajednični odlasci u šetnju njemu možda ne prijaju kada je napolju previše toplo ili hladno. Zapamtite on nema adekvatnu obuću za vreo asfalt, niti za sneg. Šetnja treba da razveseli vašeg ljubimca, a ne da mu prouzrokuje bol.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.