Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Da li je petak 13. zaista baksuzan dan? Ovo su neka od verovanja

Postoji verovanje da je petak 13. baksuzan i dok su neki tog dana oprezniji nego inače, mnogi ne primećuju ili ne pridaju značaj ovom datumu

1605209376_petak-3.jpg
Foto: depositphotos
Oglas

Paraskavedekatriafobija ili nerazumni strah da će nam se nešto loše dogoditi na petak 13., istorijski je povezan sa događajem iz 14. veka, kada je francuski kralj Filip IV. vitezovi templari osudili su ih zbog jeresi i spaljivali na lomači. To se dogodilo na petak 13., tako da je ta kombinacija postala simbolični datum koji donosi nesreću.

Pročitajte još: ZEMLJA je premrežena PIRAMIDAMA koje mogu da šalju samoodrživu ENERGIJU

Prema verovanjima iz vremena starog Rima, veštice su se uvek sastajale u grupama od 12, dok je 13 učesnik okupljanja redovno bio sam đavo.. Prema Bibliji Juda, apostol koji je izdao Isusa, bio je 13. gost na Poslednjoj večeri, Eva je na petak 13. ponudila Adamu jabuku, tog dana je počeo Veliki potop, obustavljena izgradnja Vavilonske kule, a i Kain je, navodno, ubio Avelja.

 

 

Foto: Despositos

Postoji nekoliko teorija o tome kako je petak 13. postao zloglasan. Jedna je pripisana istoričaru Donaldu Doseju, koji veruje da strah od broja 13 potiče iz Norveške iz narodnog mita. Naime, u Valhali je bilo 12 bogova, nebo je imalo večeru i zabavu, kojoj je prisustvovao 13. nepozvani gost, zli i pokvareni Loki. Loki je počeo da se zabavlja i organizovao je stvari tako da Hoder, slepi bog tame strelom obloženom imelom, pogodi prelepog Baldera, boga radosti i zadovoljstva. Balder je umro, a mrak je pao nad celom zemljom. Od tog trenutka, broj 13 se smatra fatalnim i zloslutnim.

Pročitajte još: SIMPSONOVI su ponovo uspeli: Predvideli IZBORNU KRAĐU, ali i nešto još STRAŠNIJE!

Nesrećni broj 13, takođe ima svoje korene u Bibliji. Juda, apostol koji je izdao Isusa, bio je trinaesti gost na Tajnoj večeri. Isto tako, u starom Rimu postojalo je verovanje da su veštice okupljene u grupe od dvanaest, trinaesto mesto rezervisano za đavola. Strah od ove figure u svetu nikako nije zanemarljiv. Doseji tvrdi da oko 80% nebodera na svetu nema 13. sprat, veliki broj aerodroma nema 13. izlaz sa piste. Bolnice i hoteli redovno nemaju sobu broj 13. Postoji i profesionalni izraz za iracionalni strah od broja 13 - triskedecaphobija.

Foto: Despositos

Tomas Fermsler, matematičar i naučnik iz Nevarka, smatra da broj 13 "pati" samo zato što se nalazi iza broja 12. Naime, numerolozi smatraju da je broj 12 potpun broj: godina ima 12 meseci, 12 horoskopskih znakova, 12 bogova Olimpa, 12 radnika Herkula , 12 izraelskih plemena, 12 Isusovih apostola. Što se tiče petka, hrišćani veruju da je tog dana u nedelji Isus razapet. Neki tvrde da je u petak Eva ponudila Adamu tu nesrecćnu jabuku i da je Kain ubio Abela u petak. Drugi veruju da je velika poplava započela u petak.

Pročitajte još: Legenda o MUMA PADURI još uvek živi u ISTOČNOJ SRBIJI: Vila, koje su se muškarci plašili, a žene još veruju u nju

Nekada u davna vremena, petak je bio dan sličan današnjoj nedelji, dan posvećen molitvi i odmoru, a svi koji su tog dana radili smatrani su prokletima. Ipak, većina istoričara veruje da je petak 13. došao do zloglasnosti jer je tog dana 1307. godine francuski kralj Filip le Bel, u dogovoru sa tadašnjim papom, naredio hapšenje više od stotinu vitezova templara pod optužbom za jeres. Tokom narednih sedam godina mnogi su mučeni i ubijani.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas