· · Komentari: 0
IZRAELSKI PIŠTOLJ

Da li je izraelski "Masada" pretekao austrijski "Glok"? Novo oružje protiv 40 godina starog pištolja (FOTO/VIDEO)

Masada pripada trenutno preovlađujućem trendu velikokalibarskih pištolja sa unutrašnjim udaračem i polimerskim ramom

masada-1.jpg
masada Israel Weapon Industry

Kada je IVI je predstavio svoj novi pištolj sa zvučnim imenom Masada, posle prezentacije noviteta mogli su da se čuju komentari da je reč o "izraelskom Gloku". Ali, to je pogrešna i paušalna ocena. Jer, IVI Masada je ipak nešto više od rezultata prostog kopiranja.

Pročitajte još: "DOGOVORENO ORUŽJE": Nova ruska puška izazvala veliko interesovanje javnosti (FOTO)

Ram je polimerski, sa ulivenom picatiny šinom u prednjem donjem delu, veoma velikim štitnikom okidača, udobno zaobljenim konturama drške i prijatnom površinskom teksturom. Izmenjivi segmenti zadnjeg dela rukohvata u tri veličine, dopuštaju svakome da odabere optimalnu konfiguraciju.

Unapređena modularnost

Sigurnosni sistem odgovara rešenju sa Gloka jer objedinjuje uređaj koji sprečava opaljenje ako okidač nije povučen do kraja, kao i sigurnosni jezičak u repu okidača. Još jedna sličnost je hladno kovana cev sa poligonalnim profilom i desnim korakom uvijanja od 254 mm kao i povratna opruga pravougaonog preseka. Sve komande su obostrane i lako dostupne, uključujući dugme za izmenu okvira, ustavljač navlake, polužice za rasklapanje i polugu (opcione) manuelne kočnice.

Suštinska razlika u odnosu na Glok leži u činjenici da je Masadin ram modularne konstrukcije koja najviše podseća na SIG P-320, sa čeličnim umetkom koji objedinjuje okidački mehanizam i vođice po kojima se kreće navlaka. To je "srce" usadnika, dok je polimerski odlivak jeftin, zamenski deo koji se nudi u četiri boje (crna, siva, zelena i bež). U planu je proširenje ponude sa ramovima u više formata, gde je dovoljno skinuti navlaku i premestiti modul u drugi odlivak rukohvata da bi se dobio drugačiji pištolj.

Majstorsko prilagođavanje
Izraelci su se pokazali kao pravi majstori da usavrše određene modele i prilagode ih svojim potrebama. Tako je čuvenim AK posle prerade postao Galil, najpoznatiji češki pištolj je dobio dekoker i drugačiju siluetu pa je nazvan Jericho, a kompilacija različitih rešenja sa pušaka bullpup sistema pod imenom Tavor prodaje se u celom svetu. Ovaj način poslovanja pokazao se kao veoma uspešan jer u dobroj meri štedi vreme i sredstva za razvoj koristeći se u praksi dokazanim rešenjima.

Pročitajte još: U jednom komadu oružje za lov i samoodbranu: Ruger je stigao - pravac strelište (FOTO)

Navlaka je klasično izrađena, prizmatične forme sa urezima za sigurniji hvat pri repetiranju i u prednjoj zoni. Mehančki nišani su niski i široki, prilagođeni borbenoj upotrebi, sa tri kontrastne tačke. Uz Masadu dolaze i četiri montažne pločice na koje se mogu postaviti neki od najpopularnijih modela Trijicona, Leupolda ili HoloSun kolimatora.

Mrtva trka

Po masi i dimenzijama, kao i kapacitetu od 17 metaka u (zasada jedinom) kalibru 9 mm Para, Masada je praktično izjednačena sa austrijskim modelom. Preciznost je odlična iako u proseku Glok ostvaruje marginalno bolji učinak. Masadi više odgovaraju teža zrna, koja su sve popularniji izbor za službenu upotrebu i samoodbranu. Pouzdanost je na nivou deklarisanih vrednosti, što znači da su ispoštovani visoki vojni standardi.

Da li je izraelski pištolj bolji od Gloka? Ne znamo, ali do sada nema ni razloga za pomisao da je lošiji.

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.