Oglas
· · Komentari: 0
KOVID

Da li korona izaziva ŠLOG? Odgovara doktorka Apostolović

Oboleli od kovida su pod pet odsto većim rizikom da, tokom ove zaraze ili neposredno nakon nje, dožive i moždani udar.

1607522084_Dr.png
Dr Tia Apostolović Foto: Doktor u kući
Oglas

 Na to upozorava Svetska organizacija za moždani udar, ograđujući se da procenjeni rizik varira od jedne do druge naučne studije, ali je tokom njih nedvosmisleno utvrđeno da je najčešći infarkt mozga koji nastaje usled zapušenja krvnog suda, a ređi onaj koji izaziva krvarenje unutar i oko mozga.

Pročitajte još: Želite da SMRŠATE? Najpre ukrotite želju za ŠEĆEROM, a evo i kako

U intervjuu, za "Novosti", dr Tija Apostolović, neurolog Specijalne bolnice "Sveti Sava", kaže da je registrovana i pojava ishemijskih moždanih udara u slivovima velikih krvnih sudova kod prethodno zdravih pacijenata mlađih od 50 godina, koji su oboleli od kovida 19.

Faktori rizika
Bolesti koje predstavljaju faktore rizika za nastanak moždanog udara kod pacijenata obolelih od kovida 19 su: bolesti srca, poremećaji srčanog ritma, ateroskleroza, povišen krvni pritisak, dijabetes, gojaznost...
Moždani udar može da nastane i na početku...

- Uočeno je da je srednje vreme od pojave simptoma kovida 19 do moždanog udara oko 10 dana, što ukazuje na njegovu odloženu pojavu. Za sada se smatra da su tri glavna mehanizma odgovorna za pojavu ishemijskih moždanih udara kod pacijenata sa dijagnozom kovid 19: pojačano zgrušavanje krvi, imunski odgovor organizma i upalni proces, i oštećenje krvnih sudova - kaže dr Apostolović.

Koliko lekarima saznanje da moždani udar može da nastupi 10 dana od pojave prvih simptoma kovida olakšava praćenje pacijenta?

- Ne mnogo, jer iskusni kliničari uvek imaju na umu da izuzetak potvrđuje pravilo. To u ovom slučaju znači da moždani udar može da nastane i u ranim fazama infekcije - ističe doktorka.

Pročitajte još: Doktor Vladimir precizno izračunao kada će KORONA postati običan grip!

Šta pokazuje praksa, može li šlog da bude i prvi simptom kovida?

- Kod određenog broja pacijenata sa akutnim ishemijskim moždanim udarom nisu bili prisutni tipični simptomi akutne respiratorne infekcije. Ona je slučajno uočena na radiografijama i skenerima pluća pre testiranja na prisustvo virusa.

Kažu da pacijenti koji su inficirani koronom ne bi trebalo previše da leže upravo zbog velikog potencijala ovog virusa da zgrušava krv, ima li u tome istine?

Duga vezanost za krevet je loša, ali...

 Činjenica je da se dugotrajna vezanost za krevet može negativno odraziti na oporavak, međutim većina naših pacijenata nema drugu opciju osim mirovanja. Pacijenti koji imaju moždani udar najčešće imaju slabost jedne strane tela, otežan ili potpuno onemogućen hod, dok je određeni broj lica na mehaničkoj ventilaciji i izmenjenog stanja svesti.

Pročitaje još: Doktorka Aleksandra preporučuje: Bežite iz grada i ČUVAJTE pluća na ova TRI načina

- Preporuka za pacijente obolele od kovida je mirovanje. Pacijenti ne bi trebalo da se izlažu nikakvom naporu - zaključuje dr Apostolović.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas