Oglas
· · Komentari: 0
nauka

Da li LED krije VIRUSE? Nučnici identifikovali niz virusa starih 15.000 godina

U novom istraživanju tim naučnika je uspeo da identifikuje čitav niz jedinstvenih virusa starih 15.000 godina iz ledene kape Galaja na Tibetanskoj visoravni i stekne uvid u način njihovog funkcionisanja.

1626958520_Depositphotos_214622924_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Poput početka nekog horor filma, drevna stvorenja izranjaju iz dubina permafrosta koji se topi – od neverovatno očuvane izumrle megafaune, poput vunastog nosoroga, do 40.000 godina starih ostataka džinovskog vuka i bakterija starih preko 750.000 godina.

Pročitajte još: Da li je ovo glas Fride Kalo, jedne od najznačajnijih slikarki svih vremena (VIDEO)

Što je još neverovatnije, nisu svi mrtvi. Vekovima stara mahovina uspela je da oživi u toplini laboratorije. Takođe, živi su bili i sićušni okrugli crvi stari 42.000 godina. Ovaj zadivljujući pogled na organizme iz davne prošlosti Zemlje otkriva nam istoriju drevnih ekosistema, uključujući i detalje okoline u kojoj su postojali. Međutim, topljenje leda izaziva zabrinutost jer se u njemu nalaze i virusi koji se možda vraćaju da bi nas ponovo proganjali,prenosi portal „Sajens alert“.

Otapanje leda i virusi

- Otapanje leda neće dovesti samo do oslobađanja tih drevnih, arhiviranih mikroba i virusa, već će ih u budućnosti pustiti u naše okruženje - pišu istraživači u novoj studiji, kojom je rukovodio mikrobiolog Đi Ping Šong sa državnog Univerziteta u Ohaju.

Zahvaljujući novim metagenomskim tehnikama i novim metodama za održavanje sterilnih uzoraka jezgra leda, istraživači pokušavaju bolje da razumeju šta tu tačno leži skriveno.

U novom istraživanju tim je uspeo da identifikuje čitav niz jedinstvenih virusa starih 15.000 godina iz ledene kape Galaja na Tibetanskoj visoravni i stekne uvid u to kako funkcionišu.

- Ovi lednici su nastajali postepeno, a zajedno sa prašinom i gasovima, mnogo, mnogo virusa se takođe taložilo u tom ledu - naglašava Šong. Ovi mikrobi potencijalno predstavljaju sve one koji su se u to vreme nalazili u atmosferi, navode istraživači u svom radu.

Prethodne studije pokazale su da su ovakve mikrobne zajednice u korelaciji sa promenama u koncentraciji prašine i jona u atmosferi, a takođe mogu ukazivati i na klimatske i ekološke uslove u to vreme. U okviru ovih zamrznutih zapisa drevnih vremena, na 6,7 kilometara nadmorske visine u Kini, istraživači su otkrili da 28 od 33 virusa koje su identifikovali nikada ranije nisu viđeni. „To su virusi koji bi uspevali u ekstremnim okruženjima“, navodi mikrobiolog Metju Salivan.

Pročitajte još: Najjeziviji susret na televiziji: Devojka je osetila da nešto nije u redu sa pobednikom takmičenja, a istina je šokirala ceo svet! (VIDEO)

Upoređujući njihove genetske sekvence sa bazom podataka poznatih virusa, tim je otkrio da su najzastupljeniji virusi u oba uzorka bili bakteriofagi koji mogu da zaraze Methylobacterium – bakterije važne za metanski ciklus u ledu.

Najviše su bili povezani sa virusima koji su pronađeni u sojevima Methylobacterium u staništima biljaka i iz tla – u skladu sa prethodnim izveštajem da glavni izvor prašine zaleđen na Galiji verovatno potiče iz tla. „Ovi smrznuti virusi verovatno potiču iz tla ili biljaka i olakšavaju absorpsciju hranljivih sastojaka svojim domaćinima“, zaključio je tim. Iako ovaj novootkriveni spektar drevnih virusa izaziva nelagodu usred pandemije, najveća opasnost ne leži u njima, već u onome što oslobađa led koji se topi – ogromne rezerve metana i ugljenika. Međutim, jasno je i da nam ovaj led pruža uvid u prošle promene životne sredine, kao i evoluciju virusa.

- Znamo vrlo malo o virusima i mikrobima u ovim ekstremnim okruženjima i o tome šta se tamo zapravo nalazi - napominje geolog Loni Tompson, koji primećuje da još nemamo odgovore na mnoga važna pitanja.

- Kako bakterije i virusi reaguju na klimatske promene? Šta se dešava kada pređemo iz ledenog doba u toplo vreme kao što smo sada - kaže Tompson. Zaključak je da još mnogo toga treba da bude istraženo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas