· · Komentari: 0
istraživanje

Da li optimisti žive duže? Evo kakav odgovor daje nauka

Nauka nam poručuje da pozitivno razmišljanje na dnevnom nivou i vera da će nam okolnosti ići naruku povoljno utiču na zdravlje.

1617357321_Depositphotos_11485269_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Pritom, kada već razmišljamo, bolje je da nam sopstvene misli služe, nego da nas sabotiraju. Rezultati opsežne studije sprovedene na Medicinskom fakultetu u Bostonu, pokazali su da je bolje čašu posmatrati kao polupunu, nego obrnuto, jer su veće šanse da ćemo živeti duže.

U istraživanju su učestvovale žene, čije ponašanje je praćeno 20 godina, odnosno muškarci čiji pristup životu je analiziran tokom perioda od čitavih 30 godina. Nakon isključivanja drugih faktora, kao što su bavljenje sportom i ishrana, ispostavilo se da su optimisti u prednosti u poređenju sa pesimistima. Preciznije, 25 procenata najpozitivnijih dama u pomenutoj grupi imalo je 15 procenata veću šansu za duži život. Sa druge strane, pokazalo se da je kod muškaraca ta mogućnost nešto niža, i iznosi 10,9 procenata.

Pročitajte još: Bila je najlepša novinarka Trećeg kanala, svi su je imitirali, a danas vodi zanimljivu emisiju

Pored toga, ovo istraživanje je pokazalo da najpozitivniji učesnici ove studije (kako žene, tako i muškarci) imaju daleko veću verovatnoću da dočekaju natprosečno dug život. To bi u brojkama značilo da optimista ima 1,5 put veću šansu da doživi više od 85 godina, u odnosu na pesimistu, što, složićete se, nije malo.

A i uz osmeh i optimizam sve je lepše, zar ne?

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.