· · Komentari: 0
FOBIJE

Da li patite od GAMOFOBIJE? Možda ste žrtva 21. VEKA!

Gamofobično ponašanje je prisutnije u razvijenijim, liberalnim zemljama, zbog ležernijeg stila življenja u kome se favorizuju otvorene veze, neobavezivanje i poliamorija (više partnera odjednom)

1594448204_Depositphotos_46420127_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Za nastanak ovih problema odgovorni su genetika, iskustvo, predispozicije ličnosti, kao i dominantna kulturološka uverenja.

Pročitajte još: Tri NEOBIČNA MESTA u koje vas partner LJUBI otkrivaju mnogo toga

Dok drugi maštaju o venčanju, vi se budite u košmarnom znoju jer ste opet sanjali da ste se udali.  Strah od braka ima svoje ime. Zove se gamofobija.

- Za nastanak fobija odgovorni su genetika, iskustvo, predispozicije, kulturološka uverenja, pa bi osoba postala fobična nije neophodno da su ispunjena sva četiri uslova - kaže dr Leonora Pavlica.

Perfekcionizam
I  neke crte ličnosti povećavaju verovatnoću za ovakvo ponašanje, kao što su perfekcionizam i visoka očekivanja, lična nesigurnost, nisko ili preterano visoko samopouzdanje, neodgovornost...

To znači da je osoba koja ima gamofobiju bila ranije izložena neprijatnom iskustvu u vezi. Druga opcija je da je bila svedok lošeg braka svojih roditelja.

Razvijene zemlje podstiču egoizam i otvorene veze.

Međutim, u razvijenijim, liberalnim zemljama gamofobija češće prisutna, zbog ležernijeg stila življenja u kome se favorizuju otvorene veze, neobavezivanje, poliamorija ...

- Danas smo prilično odmakli i izmenili sistem vrednosti u pravcu liberalnosti, tolerancije, individualnosti i egocentrizma, pa se brak doživljava kao čin oduzimanja slobode i ličnog rasta i razvoja, kao teret obaveza i odgovornosti - ističe Pavlica.

Savremeno doba nas udaljava od braka Foto: Depozit

Prepoznat je još jedan termin - filematofobija, kao strah od poljupca.

Za strah od poljubaca može biti odgovorno rano traumatsko iskustvo (najčešće neki oblik seksualnog zlostavljanja), ali i strah od bliskosti i intime kod osoba koje su u detinjstvu bile emocionalno zanemarene. To može da bude i povezano sa niskim samopouzdanjem, a nekada je uzrok blisko povezan sa hipohondrijom strahu da će se poljupcem zaraziti i razboleti.

Pročitajte još: RAKIJA kaže: "Hoću da se ženim!" A, šta kaže muškarac koji pije PIVO?

Filematofobija
Simptomi filematofobije variraju u zavisnosti od nivoa straha od poljupca , a stručnjaci su prepoznali karakteristične pojave. To su plitko i ubrzano disanje, anksioznost, znojenje, suva usta i mučnina.
Strah od poljupca ima osoba koju su zlostavljali ili zanemarivali.

Neki od strahova u intimnim odnosima su filofobija - fobija od ljubavi, agrafobija - strah od seksualnog zlostavljanja, genofobija - strah od seksa, gimnofobija - strah da će nas neko videti nagog, ginekofobija - strah od žena, zelofobija - strah od ljubomore, itifalofobija - strah od erekcije, kaligenofobija - strah od lepih žena, koitofobija - strah od polnog odnosa, kopridofobija - strah od prostitucije i polnih bolesti, medomalakutofobija - strah od gubljenja erekcije, monofobija - strah od samoće, hapetofobija - strah od dodira.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.