· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Da li strogi roditelji od dece stvaraju LAŽOVE?

Roditelji koji su strogi prema deci zapravo im ne čine ništa dobro, već od njih stvaraju lažove

1596013899_Depositphotos_143373713_s-2019.jpg
Foto: depositphotos

Deca se zbog svog jakog karaktera često u mnogim stvarima ne slažu sa svojim roditeljima. Tada očevi i majke primenjuju sistem zabranjavanja, koji je prema psihološkim istraživanjima potpuno pogrešan.

Pročitajte još:  Kako da reagujete ako neko udari vaše DETE u VRTIĆU: Ovo RODITELJI treba da urade

Foto: despositos

Strog i autoritativnog stav roditelja, mogao bi od deteta da stvori veoma dobrog lažova. Deca koja se boje da kažu istinu, prema studijama, radije će slagati, ne bi li izbegli kaznu.  Ekspert za dečje ponašanje, Viktorija Talvar, kaže da će dete vremenom početi da obmanjuje roditelje i postaće sve bolji u tome, pa je zbog toga možda bolje nekada i malo popustiti.

Talvar je u saradnji sa svojim kolegama došla do saznanja, kroz eksperiment koji su nazvali igra žmurke. Istraživanje je sprovedeno na učenicima u jednoj liberalnoj i strogoj školi u Zapadnoj Africi. Dete su ostavili u prostoriji sa aparatom ili predmetom koji stvara nekakav karakterističan zvuk, na primer usisavačem ili veš mašinom. Onda bi naložili detetu da bez gledanja raspozna o kom zvuku je reč. Viktorija, tvrdi da dečja laž ne mora uvek da bude loš znak. 

Izmišljanjem, dete razvija maštu i psihološke veštine. Velika je verovatnoća da će dete kasnije razviti bolju inteligenciju

Poslednji predmet proizvodio bi potpuno nekarakterističan zvuk. Ako bi dete znalo o kom se predmetu radi, lagalo je.  

Pročitajte još: RODITELJI ovo PRAVILO morate da znate, sačuvaće vašu DECU od opasnosti današnjice

Kod dece koja su išla u manje stroge, liberalne škole, nivo laži bio je sličan kao i u zapadnim školama, dok je kod dece koja su prošla eksperiment stroge škole, laganje je bilo često i vrlo uvežbano.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.