Oglas
· · Komentari: 0

Da li su bebi neophodne NAOČARE ZA SUNCE: Evo šta kažu oftalmolozi

Sunce postaje sve jače, a roditelji, koji se svakodnevno šetaju sa bebom, postavljaju sasvim razumno pitanje - da li beba treba da nosi naočare za sunce.

1619440552_Depositphotos_11564762_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Šta kažu lekari?

UV zraci mogu oštetiti oči beba i dece, pa oftalmolozi savetuju da beba treba da nosi naočare kada izlazi na sunce.

Sva deca treba da zaštite svoje oči od sunčeve svetlosti kako bi se sprečile opekotine i oštećenja očiju.

Pročitajte još: OVE NAMIRNICE nikako ne treba unositi pre spavanja

- Kod malih beba, oči su još uvek u razvoju, pa je mngo važno zaštititi ih od štetnih UV zraka - ističe oftalmolog Vik Šarma.

Preporučuje se da deca uzrasta do 10 godina nose naočare na jakom suncu.

Važno je napomenuti da to treba da budu dobre naočare, one koje zaista u sebi imaju zaštitu od loših sunčevih zraka.

Šta ako beba neće da nosi naočare i stalno ih skida?

Kome još ova situaija nije poznata? Nemojte se nervirati, polako će se navići. Potrudite se da odaberete što udobniji model, tako da beba ne oseća neprijatnost dok ih ima na glavi.

Rožnjača, sočiva i tečnosti su mnogo čistije kod beba nego kod odraslih.

Pročitajte još: U proleće jedite što više ZELJA: Mnogo vitamina i malo kalorija

Zašto su bebine oči pod većim rizikom od sunca?

Rožnjača, sočiva i tečnosti su mnogo čistije kod beba nego kod odraslih. To dozvoljava zracima kraće talasne dužine da dopru do retine, što potom dovodi do katarakte kasnije u životu. Deca i tinejdžeri su dosta podložniji oštećenjima, jer generalno provode više vremena napolju nego odrasli.

Kako bi se sprečila oštećenja, lekari uvek preporučuju da za decu odaberete naočare sa kvalitetnim staklima, koja će čuvati oči i štititi ih od loših sunčevih zraka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas