· · Komentari: 0
LETO

Da li vam je koža spremna za sunčanje?

Sunčani dani su došli, a sezona godišnjih odmora je na pragu i već za nekoliko nedelja, mnogi će požuriti da otputuju iz grada

1624470479_suncanje.jpg
Foto: Pixabay

Pored svojih lepih strana, odlazak na more, planinu ili u prirodu nosi sa sobom i određene neprijatnosti, najčešće vezane za kožu.

Pročitajte još: Napravite sjajnu letnju frizuru za manje od jednog minuta (VIDEO)

Bilo da su pitanju kožne alergije raznih vrsta, opekotine od sunca, ubodi insekata ili kontakti sa meduzama, važno je da na vreme znamo kako da pravilno reagujemo i što lepše iskoristimo dane planirane za odmor i uživanje.

Najbolja zaštita za kožu jeste izbegavanje dugog boravka na suncu. Pored toga, treba nositi šešir i laganu, udobnu odeću koja pokriva kožu, a ako se odlučite na sunčanje, neophodna je nanositi kreme za zaštitu kože od sunca s visokim zaštitnim faktorom (SPF 25+), kako bi se sprečile opekotine od sunca, kao i hidratantni losion ili mleko, koji će nakon sunčanja koži vratiti vlagu. Ako se to ipak desi, neophodna je upotreba krema sa kortikosteroidima koji jedini ublažava crvenilo, bol, otok, a primenjuje se uz hladne obloge od vode i naravno, podrazumeva dalju zaštitu od sunca.

Zablude o  kortikosteroidnim kremama

 Jedna od njih jeste da će hormon ući u krv i izazvati hormonski poremećaj, da će se pojaviti tamnije, brojnije dlačice ili atrofija kože sa proširenim kapilarima. U praksi se to ne dešava, ako se kortikosteroidi pravilno upotrebljavaju. Ako se terapija sprovodi do pet dana na maloj površini kože i ako nema rana na koži, upotreba kortikosterodida je u potpunosti bezbedna. Ipak, ako je bol jak, poželjno je uzeti i neki analgetik u obliku tableta, koji takođe može da pomogne u slučaju povišene temperature.

Tokom leta, u slučaju blažih problema sa kožom, treba izbegavati kreme sa antihistaminicima za lokalnu primenu (lekovi protiv alergija) koje mogu da izazovu dodatne probleme u smislu kontaktnih alergija.

Međutim, ukoliko se pojavi izraženija reakcija na ujede ili ukoliko osoba pati od alergija na sunce,  preporučuje se upotreba tableta antihistaminika koje ublažavaju simptome.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.