Oglas
· · Komentari: 0
MOJ LJUBIMAC

Da li vaši ljubimci VIDE svet crno-belo ili u bojama? Evo kako to izgleda iz pseće perspektive

Dugo se verovalo da psi ne prepozanaju boje i da svet vide crno-belo ili u senkama.

1617701201_pas.jpg
Bigl Kane Foto: B. Rajčević
Oglas

Nakon brojnih studija i eksperimenata naučni svet je saglasan da psi mogu da vide i boje. Međutim, spektar boja koje psi prepoznaju daleko je siromašniji i manje živopisniji od ljudskog, ali psi ostalim čulima nadoknađuju taj nedostatak

Psi mogu prepoznati plavo-ljubičaste nijanse, žutu boju i nijanse sive boje, ali ne vide razliku između zelene, žute, narandžaste i crvene boje. Takođe vrlo teško razlikuju zelenu od sivih nijansi.

 

Kod pasa skala boja koje vide obuhvata nijanse od krem, bele, plave, ljubičaste i sive.

Pseće oči postavljene su malo više sa strane glave, što znači da psi imaju puno šire vidno polje od 200 do čak 270 stepeni. Zbog toga pas može da uoči više stvari koje se događaju oko i iza njega ali, za razliku od ljudi, psi nemaju toliko razvijen osećaj dubine.

Sva čula kod psa rade zajedno kako bi stvorila punu sliku sveta oko njih. Iako pseći vid nije tako dobar kao kod ljudi, njihov izvrstan njuh nadoknađuje taj nedostatak.

Širina vidnog polja
Pseći vid ima i neke druge karakteristike kao što su širina vidnog polja koja kod čoveka iznosi 160 stepeni na oba strane.

Primarno čulo kod pasa je njuh koji im onda pomaže da sa drugim čulim stvore potpunu sliku sveta.

Psi imaju dobar osećaj za pokrete kao i dalekovidost što znači da bolje vide predmete u daljini, međutim kada su im oni bliže mutni i nejasni.

Psi nemaju oko za detalje i ne mogu da raspoznaju uzorke na predmetima pošto je oštrina vida kod pasa šest puta manja od one kod ljudi.

Noćni vid kod pasa i njihova sposobnost da odrede razliku između oblika, prepreka i prostora mnogo je bolji nego kod ljudi.

Oči psa imaju više senzora koji omogućavaju očima da bolje procesuiraju dostupno svetlo, odnosno povećavaju ga.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas