Oglas
· · Komentari: 0
PRAZNICI

Da li su Deda Mraz i Sveti Nikola ISTA OSOBA? Legende kolaju, a ovo je ODGOVOR

Legenda i običaji vezani za Deda Mraza zapravo su zasnovani na liku svetog Nikole

1608333417_deda.png
Foto: Pixabay
Oglas

Da li ste znali da Deda Mraz nije isto što i sveti Nikola iz razloga što je on svetovna, a ne duhovna pojava. Međutim, Deda Mraz, možda sasvim slučajno ili ne, ima crveni plašt kao i sveti Nikola, voli i daruje decu i ima dugu sedu bradu.

Pročitajte još: Kako biste vi reagovali? Porodica nije mogla da poveruje šta vidi na novogodišnjoj jelki? (FOTO)

Sveti Nikola je opisan kao bucmast i debeo, pravi stari veseljak sa minijaturnim sankama...

Pročitajte još: Znate li zašto je manastir ŽIČA CRVENE boje? Mi imamo odgovor!

Globalno je opšteprihvaćeno ime Deda Mraza dolazi upravo od imena svetog Nikole na engleskom jeziku. Sveti Nikola se prvi put u liku Deda Mraza pojavljuje 23. decembra 1823.  godine nakon što je objavljena poema anonimnog autora "Posete Svetog Nikole" u mestu Troj u državi NJujork.

Pesma je kasnije pripisana Klementu Klarku Muru. Mnogi od Deda Mrazovih modernih atributa su ustanovljeni u ovoj pesmi, kao što su vožnja na sankama koje sleću na krovove, ulazak kroz dimnjak i puna torba igračaka.

Sveti Nikola je opisan kao "bucmast i debeo, pravi stari veseljak“ sa "malim okruglim stomakom“ koji se "trese kao puna zdela želea kada se smeje“, uprkos tome što "minijaturne sanke“ i "mali irvasi“ još uvek pokazuju da je Deda Mraz takođe malen.

Praznik svetog Nikole danas ima veliki značaj u celom svetu. Pošto u nekim zemljama prevladava njegov "rođak“ Santa Klaus, uvezen iz Amerike, došlo je do komercijalizacije. U podalpskim zemljama i regionima dan Svetog Nikole se dovodi u vezu sa Krampusom, običajem čije poreklo seže u nemačko-slovensku tradiciju.

Pročitajte još: Manastir Kumanica krije NAJVEĆU SRPSKU TAJNU: Mošti Svetog Save NISU SPALJENE?!

Dok je na pravoslavnim ikonama prikazan kao visok čovek u prepoznatljivom crvenom plaštu, sa episkopskom mitrom na glavi i štapom u ruci, kako daruje decu poklonima iz džaka, potrošačko društvo je to malo "začinilo". Crveni plašt je ostao, kao i duga seda brada, ali su ubačeni irvasi koji vuku saonice kojima "Santa Klaus" obilazi svet.

Današnji Deda Mraz

Kako su godine prolazile, Deda Mraz je u popularnoj kulturi evoluirao u veliku, krupnu osobu. Jedan od prvih umetnika koji je definisao moderni izgled Deda Mraza je Tomas Nast, američki karikaturista iz 19. veka.

Godine 1863, slika Deda Mraza koji je naslikao Nast pojavila se u najpopularnijem američkom nedeljniku. Priča da Deda Mraz živi na Severnom polu takođe može biti Nastovo delo. NJegova slika Božića uod 29. decembra 1866. je bila kolaž gravira pod nazivom Deda Mraz i njegova dela.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas