Oglas
· · Komentari: 0
Preživljavanje

Da li znate KAKO da sigurno zapalite vatru po kiši ili vetru?

Vatra je ključan element kod preživljavanja na terenu, ali nije je uvek lako zapaliti

1593439660_vatra.jpg
vatra - foto: Ninoslav Trifunović
Oglas

Kada je naučio sam da zapali vatru, život homo sapiensa se drastično promenio. Preživljavanje je postalo lakše, alati i oružje su se poboljšali, a promenila se i prehrana što je uticalo na povećanje inteligencije. Jednostavno, vatra se pokazala kao “dobar sluga”. 

Pročitajte još: Snabdeti se pitkom vodom na terenu znači liniju između života i smrti: Mi vam predstavljamo nekoliko načina da preživite

Nema veze da li ste pušač, sposobnost da se zapali vatra i dalje je esencijalna potreba u životu svih nas. Da bi dobili vatru, potrebno je da obezbedimo tri uslova: prvi uslov je gorivo, drugi je kiseonik, a treći je dovoljno visoka temperatura za paljenje goriva. 

foto: Ninoslav Trifunović

Kako govorimo o preživljavanju u prirodi, logično je da je osnovno gorivo u takvoj situaciji drvo, a njega obično ima u izobilju. Drugi uslov je kiseonik i to prvenstveno onaj iz vazduha. Ipak, ponekad će biti potrebno “malo pogurati” stvar duvanjem ili raspirivanjem, najčešće pri samom paljenju vatre. I konačno, da bi zapalili gorivo potrebna je visoka temperatura. Za to je najpogodniji  otvoreni plamen, koji najčešće obezbeđuje neki od bezbrojnih vrsta upaljača. 

foto: Soto

Ali, nisu svi jednako efikasni. Najzastupljeniji, jeftini upaljači na butan prilično su osetljivi na vetar i niske temperature, a upravo to su uslovi kada vam je pouzdano paljenje najvažnije.  

Adapter za upaljač SPT

Američka kompanija “Soto” ponudila je veoma zanimljiv komplet za unapređenje upravo ovih upaljača. Reč je o adapteru koji se jednostavno navuče preko gornjeg dela običnog butanskog upaljača i pretvori ga u tzv. brener sa intenzivnim plamenim mlazom, koji dostiže temperaturu od 1370 stepeni Celzijusa. Otporan je i na uraganski vetar, a osim paljenja, može se koristiti i za sečenje konopaca, tankih sajli, plastičnih predmeta. 

Adapter se lako instalira, foto: Soto

Dodatna prednost je lakše korišćenje bez potrebe da smrznutim prstima okrećete nazubljeni točkić preko kremena. Zbog veće efikasnosti plamenog mlaza postiže se ušteda i do 60 posto goriva. Pritom, kada vam zatreba klasičan upaljač, jednostavno uklonite adapter. Cena u SAD je ispod 20 dolara, a osim verzije za upaljače sa prizmatičnim telom postoji i verzija za one ovalnog preseka poput BIC. 

foto: Ninoslav Trifunović

Pročitajte još: UPALJAČ, ali ne običan postao je HIT među kamperima

Iako Soto Poket Torč umnogome olakšava postupak pripale, kao i sve u životu i paljenje vatre zahteva određenu vežbu, ili kako kaže poslovica: "Ko se dima ne nadimi, taj se ni vatre ne ogreja". 

Dragan ŠAPONJIĆ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas