· · Komentari: 0
Jubilej

Da li znate koje je vozilo "Avtovaz" napravio u 4,8 miliona primeraka?

Ruska automobilska kompanija ove godine obeležava 50 godina od osnivanja

lada-granta.jpeg
Foto:"Grupa Reno"

Ove godine ruska automobilska kompanija "Avtovaz" obeležava pola veka od osnivanja. Naime, 19. aprila 1970. godine "Volga fabrika automobila" je proizvela šest primeraka modela sa oznakom "VAZ-2101 žiguli", dva plave i četiri boje trešnje .

Foto:"Grupa Reno"

Od tog doba do sada, fabrika u "Toljatiju" je konstruisala više od 50 modela automobila. Prodaja "lade žiguli" krenula je u avgustu 1970. da bi ukupno bilo proizvedeno 4,8 miliona primeraka ovog,  jednog od najpopularnijih vozila u Rusiji svih vremena. To je i rekordan broj jednog modela koji je pravljen u ovoj velikoj zemlji.

Pročitajte još: Zakon dozvoljava da cele godine vozite sa zimskim gumama, ali evo zašto to NIJE DOBRO

Proizvodnja modela sa oznakom "VAZ 2101" trajala je do 1988.  Novi modeli su takođe dostigli milionske brojke. Proizvedeno je 4,3 miliona "lada 2106", 2,8 miliona "lada 2107", kao i 2,5 miliona primeraka "lada 4x4" popularne "lade niva".

Foto:"Grupa Reno"


Prvi model "lade" bio je baziran na "fijatu 124 sedan" koji je proglašen za Automobil godine Evrope još 1967.  Pre nego što je usvojena proizvodnja novog modela, "bazni" italijanski "fijat 124" je prošao "sito i rešeto" na drumovima i specijalnim poligonima.  Rusi su uradili oko 800 poboljšanja pre nego što je počela licencna proizvodnja.

Pročitajte još: Mahnete rukom vozilo se otključa: "Reno morfoz" vozilo iz budućnosti

Ovaj automobil je odredio sudbinu kompanije, učniio je prepopznatljivom,  i prodavan je u mnogim zemljama Evrope i sveta, a i u Srbiji je bio jedan od najomiljenijih vozila svoga doba.

Sada se ova ruska kompanija nalazi na drugačijem koloseku,  jer je deo moćne "Grupe Reno". Trenutno proizvodi pet modela " ladu vestu", "ladu grantu", "largus", "ladu 4x4" i "ladu X rej".

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.