Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Da li znate koji muzičar svira 27 instrumenata?

Istraživanja još pokazuju da zvuk i žanr koji preferirate u dvadesetim godinama uglavnom ostaju vaš izbor i u poznijem dobu.

1616762530_Depositphotos_3200467_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Da li ste znali da je najprijatnija muzika za vašu decu ona u kojoj i sami najviše uživate? Nauka je dokazala da ona kroz vas postaje bliskija i prirodnija i vašim mališanima, pa se omiljeni ritam gotovo prenosi s kolena na koleno.

Pročitajte još: Knjige koje su još pre više od 100 godina odnete na ANTARKTIK: Da li ste pročitali neku od njih?

Postoji još niz zanimljivosti o muzici, muzičarima i muzičkim instrumentima.

Princ rekorder!
Da li zante da je na albumu prvencu pevač Princ svirao je čak 27 instrumenata.
  • Terapija muzikom je postojala još u vreme Aristotela i Platona.
  • Ona pospešuje moždane aktivnosti, pa osobe koje sviraju neki instrument, ostvaruju bolje rezultate na poljima koja naizgled nemaju veze sa muzikom. Ovo pogotovo važi za pijaniste.
  • Slušanje ambijentalne muzike poboljšava koncentraciju dok radite ili učite, za razliku od puštanja omiljenih pesama, koje zapravo postižu efekat dekoncentrisanja i odvlačenja pažnje od posla/gradiva.
  • Osobe sa neurološkim oštećenjima uzrokovanim Parkinsonovom bolešću, hodajući ili plešući u ritmu muzike mogu da poboljšaju osećaj za ravnotežu.
  • Istraživanja pokazuju da slušanje muzike ublažava hronične bolove za 20 odsto, a depresiju za 25.
Usna harmonika
Najprodavaniji muzički instrument na svetu je i dalje obična - usna harmonika.

Pročitajte još: Ako želite da doživite stotu, idite u MUZEJ

  • Veliki Mocart je imao samo pet godina kada je napisao prvu kompoziciju, a Betoven je bio prvi poznati muzičar "frilenser" - slobodni muzičar.
  • Pojam "disk džokej" (di-džej) prvi put je upotrebljen 1937. godine.
  • Termiti jedu drvo duplo brže kada im se pusti hevi-metal.
  • Svake godine se ilegalno sa interneta "skine" oko 40 milijardi pesama, a muzička industrija zaradi oko četiri milijarde dolara prodajom pesama onlajn.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas