· · Komentara: 0
TAJNE KUHINJE

Da li znate razliku između praška za pecivo i sode bikarbone? Evo zašto ih ne treba mešati

Postoji nekoliko značajnih razlika.

1621321104_4e3353b0f01917bedc44afbb663187190e60c933.jpg

Mnogo ljudi misle da su soda bikarbona i prašak za pecivo ista ili slična stvar, te ih upotrebljavaju često u iste svrhe u domaćinstvu. 

Pročitajte još: Iskusne žene znaju: Super trikovi kako da vam se nakuplja manje prašine u kući

Ipak, korisno je znati da su oni različiti po hemijskom sastavu i da ne mogu jedno drugo zameniti jer imaju drugačije svrhe. 

Šta je soda bikarbona?

Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuvanje. U stranim receptima možete je pronaći pod imenom "baking soda", a mnogi misle da ista stvar kao i prašak za pecivo, odnosno "baking powder". Ona je zapravo bazni meneral koji u kombinaciji sa nečim kiselim stvara ugljen dioksid pa se koristi za kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok, piše The Sun.

Pročitajte još: Radili smo pogrešno: Evo kako se pravilno peru sudovi

Može se koristiti za čišćenje prljavih dušeka, poliranog potamnjelog nakita, a čak je efikasna i u čišćenju sudopere.

Šta je prašak za pecivo?

Iako je sličan, prašak za pecivo se sastoji od brojnih elemenata - jedan od njih je natrijum bikarbonat. Za razliku od natrijum bikarbonata koji zahteva aktiviranje kiseline i tečnosti, prašku za pecivo je potrebna samo tečnost.

Pročitajte još: Napravite sami masku za suvu kosu i kožu: Otkrijte sva blagotvorna dejstva KEFIRA

Kao što i samo ime govori, prašak za pecivo koristi se u kuhinji za raznerecepte. Koristi se za povećanje zapremine i olakšavanje teksture pečenih proizvoda, a sastoji se od kreme od tartara i dodataka poput kukuruznog brašna ili pirinčanog brašna koje upija vlagu. Budući da prašak za pecivo već sadrži kiselinu, u velikoj meri je prethodno upakovana verzija natrijum bikarbonata - tako da mu generalno treba dodati vodu samo za istu reakciju. Iako se koristi za sličnu hranu kao natrijum bikarbonat, neki ljudi imaju i drugu upotrebu za njega. Može se koristiti i u nezi lepote, te e može koristiti za pravljenje suvog šampona.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.