Oglas
· · Komentari: 0

Da li znate zbog čega zebre imaju pruge?

Jedna od tajni prirode koja je oduvek mučila naučnike jesu zebrine pruge

1615924295_zebra.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Dok su stručnjaci do sada mogli samo da nagađaju čemu one zapravo služe, naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji smatraju da su uspeli da otkriju misteriju.

Pročitajte još: Kupus, šargarepa, brokoli? Koje POVRĆE pas sme da jede, a koje ne?

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu "Nature Comunications". Kalifornijski tim naučnika, tvrdi da se odgovor na pitanje nalazi u evoluciji.

- Zebre su vremenom razvile prepoznatljive crno-bele pruge kako bi mogle da se odbrane od mušica, koje su ih konstantno ujedale. Pruge su dobar način da se zebre zaštite, jer njihove šare odbijaju mušice' - objašnjava naučnik Tim Karo, koji je vodio ovaj istraživački tim.

Tamo gde je populacija muva veća, razmak između šara je manji, a zebre su razvile ovu osobinu, jer je njihova dlaka kraća od one kod srodnih vrsta, pa ih slabije štiti od ujeda

Rešenje do kog su kalifornijski stručnjaci došli zapravo nije novo, ali su sada konačno ponuđeni i čvrsti dokazi. Šare ovih životinja,  variraju u zavisnosti od mesta koje one nastanjuju i određujućih faktora, poput klimatskih uslova, lokalnih predatora, ali i muva. Upravo na osnovu toga varijacije u šarama dovedene su u blisku vezu sa prisustvom muva koje ujedaju na pomenutom terenu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas