· · Komentari: 0
MUČENICA

Danas je Sveta mučenica Suzana devica: Nije htela da čuje za brak, ali propovedala je hrišćansku veru

Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik Svete mučenice Suzane device.

1598254251_Depositphotos_381706840_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Bila je ćerka rimskog prezvitera Gavinija, a sinovica pape Gaja. Gaj i Gavinije behu od carskoga roda i srodnici tadašnjeg cara Dioklecijana.

Pročitajte još: JEDNO SE POSEBNO IZDVAJA: Ovo su najtraženija imena za decu u 2020. godini

Foto: SPC

Ovaj car je imao nekog usinovljenika Maksimijana Galerija, kog je hteo da oženi Suzanom. Ali Suzana je bila sva predana Hristu Gospodu i nije htela uopšte da čuje za brak, a naročito ne za brak sa nekrštenim čovekom.

Predanost i posvećenost Hristu

One, koji su je prosili za carevog sina, velikaše Klaudija i Maksima, Suzana je obratila u hrišćansku veru, kao i ceo njihov dom. Car je bio razjaren zbog ovoga i naredio je da dželati odvedu Klaudija i Maksima, s njihovim porodicama, u Ostiju, gde su ih na ognju sagoreli, i njihov pepeo njihov bacili u more.

Suzana pak bi mačem posečena u kući Gavinijevoj. Careva žena, Sirena, potajna hrišćanka, noću je uzela mučeničko telo Suzanino i česno ga sahranila.

Pročitajte još: OVO POSTOJI: Da li biste posetili ZOO VRT u kojem su ŽIVOTINJE napravljene od LEGO KOCKI? (FOTO)

A papa Gaj je od one kuće, gde je poginula Suzana, napravio crkvu i služio je službe u njoj. Uskoro posle stradanja ove neveste Hristove, postradao je i njen otac Gavinije i stric papa Gaj.

Svi su česno postradali za Gospoda i primiše venac slave u 295 i 296 godini.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.