Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVLJE

Danas se proslavlja prenos moštiju Svetog apostola Vartolomeja: Ne činite GREH, nemojte raditi OVE stvari

Ovoga dana praznuje se prenos moštiju Svetog Vartolomeja, dok je glavni praznik njegov 11. juna.

1599464145_Depositphotos_35610817_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Kada je ovaj veliki apostol bio raspet na krst u Albanopolju Jermenskom, hrišćani su skinuli telo njegovo i česno sahranili u olovni kovčeg.

Pa kako su se na grobu apostola događala mnogobrojna čudesa, naročito isceljenja bolnih, zbog čega se uvećavao broj hrišćana, te su neznabošci uzeli kovčeg s moštima Vartolomejevim i bacili ga u more.

Foto: SPC

U isto vreme bacili su još četiri kovčega s moštima četiri mučenika: Papijana, Lukijana, Grigorija i Akakija. No po Božjem Promislu kovčezi nisu potonuli, nego su vodom nošeni doplivali, i to: Akakijev u grad Askalus, Grigorijev u Kalabriju, Lukijanov u Mesinu, Papijanov na drugu stranu u Siciliju, a Vartolomejev na Liparska ostrva.

Pročitajte još: Da li PLES NA KIŠI može da OSTVARI SNOVE? Ovom dečaku je doneo ISPUNJENJE NAJVEĆE ŽELJE (VIDEO)

Nekim tajanstvenim otkrovenjem uznade episkop Liparski, Agaton, o približenju Liparu moštiju Svetog apostola Vartolomeja.

Agaton sa klirom i narodom je izašao na obalu i dočekao kovčeg sa velikom radošću. Tom prilikom desila su se mnoga isceljenja bolnih od moštiju Svetog apostola.

Pročitajte još: LJudima koji jedu SLATKO nedostaje ljubav, a oni koji DOSOLJAVAJU svaku jelo imaju imaju lošu OSOBINU

Mošti su te bile položene u crkvi Svetog Vartolomeja, i tu su ležale do vremena Teofila ikonoborca (oko 839 god.), pa kako tada muslimani zagroziše Liparima, te su mošti apostolske prenete u grad Benevent.

Tako Gospod proslavi Svoga apostola čudesima i za života i posle smrti.

Narod kaže da se deci brani da se danas penju po drveću, da ne bi slomila vrat, zabranjuje se kupanje u rekama a ženama da “bućkaju” mleko.

Danas je važno da se obustave svi radovi u polju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas