Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Danas slavimo ime RUSKOG ČUVARA PRAVOSLAVLJA! Ispoštujte jedan običaj ako želite BLAGOSTANJE

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici na današnji dan slave praznik posvećen Aleksandru Nevskom, velikom ruskom svetitelju i borcu za pravoslavlje.

1599861503_aleksandar-nevski.jpg
Foto: SPC
Oglas

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Aleksandra Nevskog, odnosno prenos njegovih moštiju. Taj dan je u pravoslavnom kalendaru obeležen crnim slovom, ali se u nekim krajevima Srbije ovaj dan obeležava i kao krsna slava.

Pročitajte još: Zašto SRBI ne rade na "CRVENO SLOVO", a šta znači CRNO PODEBLJANO u kalendaru?!

U borbi za pravoslavlje pobedio je Šveđane na reci Nevi 15. jula 1240. godine, pa je zbog toga i nazvan Nevskim. 

Pročitajte još: OBIČAJ KOJI VALJA ISPOŠTOVATI: Ovo treba uraditi kada se BROJANICA POKIDA

Smatran je za velikog zaštitnika i čuvara pravoslavlja, i neustrašivog ispovednika Hristove vere. Odbio je da se pokloni tatarskim idolima, pa ga je zbog toga tatarski kan Batija veoma poštovao i uvažavao. Pred sam kraj svog ovozemaljskog života, zamonašio se i u monaštvu dobio ime Aleksij i preminuo 1. novembra 1263. godine.

Knežev sin
Sveti Aleksandar Nevski bio je sin kneza Jaroslava, a od malena bio je okrenut ka Bogu. Bio je pravdoljubiv, istinski pobožan i prezirao je sujetu sveta. Od rane mladosti zavoleo je Hrista, uvek bio željan svete mudrosti svetih Otaca, a najviše je voleo da noći provodi u molitvi.Novogorodski knez postao je 1236. godine.  Silnim ga je činila vera u Božju pomoć i vojnicima je pred bitku govorio "Bog je ne u sili nego u pravdi!".

Pročitajte još: MATEMATIKA JE JASNA: Svaki četrnaesti čovek koji je ikada postojao – DANAS JE ŽIV

Sazidao je mnogobrojne crkve i učinio bezbroj milostivih dela. Prenos njegovih moštiju u grad Vladimir praznuje se 12. septembra.

Pročitajte još: Potreban vam je jedan minut: Odgovorite na OSAM PITANJA i otkrijte ISTINU o sebi

U Srbiji ga slavi mali broj porodica, a na Dorćolu se nalazi crkva Svetog Aleksandra Nevskog, koju je podigao kralj Aleksandar Karađorđević koji je smatrao ovog svetitelja svojim zaštitnikom.

Pročitajte još: U Srbiji postoji "DVORAC IZGUBLJENIH DUŠA": Posle samoubistva ĆERKE u Beočinu počelo je PROKLETSTVO (FOTO)

Prema verovanjima, na današnji dana valja popiti čašicu rakije. Običaj je da se gosti dok su još na kućnom pragu ponude rakijom i nazdrave.

Ruska crkva kanonizovala je Aleksandra Nevskog zbog njegovih hrišćanskih vrlina, a tokom vremena stvarale su se i priče o čudima vezanim za njegov lik. Po naređenju cara Petra Velikog, 1724. godine njegove mošti su prenete u Petrovgrad, u lavru Aleksandra Nevskog, gde i danas počivaju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas